Nizamettin Taş: ABD, Suriye rejimine izin vermez

Kürt siyasetçi Nizamettin Taş, Türkiye’de Kürtlerin siyasi stratejik şanslarının olduğunu ve bu şansı kullanmaları halinde iktidar ortağı olabileceklerini belirtti.

Nizamettin Taş: ABD, Suriye rejimine izin vermez

Kürt siyasetçi Nizamettin Taş, Türkiye’de Kürtlerin siyasi stratejik şanslarının olduğunu ve bu şansı kullanmaları halinde iktidar ortağı olabileceklerini belirtti.

K24’te yayınlanan Rojev programına konuk olan Kürt siyasetçi Nizamettin Taş, Türkiye’de Kürtlerin siyasi stratejik şanslarının olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Eğer Kürtler bu fırsatı doğru değerlendirirse, Kürt sorunu bu bağlamda çözülebilir ve iktidar ortağı olabilir. Ancak HDP ve Kandil, meseleye Kürt sorunu bağlamında yaklaşmadığı için, Kürtler bu stratejiden faydalanamıyor.”

Türkiye’deki seçimlerin Kürtler ve Kürdistan için stratejik bir amaç olmadığını da ifade eden Taş, “Kürtler için Türkiye’yi ele geçirmek değil, Kürt sorununu çözmek bir amaç olmalıdır. Madem Kürtler olmadan kimse iktidar olamıyor, o zaman bunun üzerinden hareket edilmelidir. Soruna ideolojik olarak değil, siyasi olarak yaklaşılması gerekir. İktidarla bir ittifak kurulsaydı, bu kadar tutuklama ve acı da yaşanmayacaktı” dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sekiz yıl aranın ardından avukatlarıyla görüşmesini de değerlendiren Nizamettin Taş, şunları ifade etti:

“Önceki seçimde kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşen Abdullah Öcalan, bu kez de İstanbul seçimleri öncesi avukatlarıyla görüştü. Ancak Kandil, Öcalan’ın mesajlarının yayımlanmasını istemedi. PKK tarihinde ilk kez Kandil, Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği mesajlarının yayımlanmasını istemedi.”

İSTANBUL SEÇİMLERİ

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Kürtlerin oyu olmadan İstanbul seçimlerini kazanamayacağını bildiğini ifade eden Taş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile AK Parti arasında hiçbir temasın kalmadığını söyledi.

AK Parti’nin Kürtlere karşı sert bir politika yürüttüğünü söyleyen Taş, sözlerine şöyle devam etti:

“AK Parti Kürtlere karşı sert bir politika yürütmektedir. HDP de bu süreçte mağdur edildi ve binlerce üyesi tutuklandı. Dolayısıyla Kürtlerin AK Parti’ye oy verecek hiçbir psikolojik zemini kalmadı. Burada Öcalan önemli bir rol alabilir ama Öcalan ile Kandil arasında uyuşmazlık söz konusu. Kandil, Türkiye’yi savaşla bitireceğini ve Kürt sorununun siyasetle çözülemeyeceğini söylerken, Öcalan siyaset ve demokratik yollarla barışın gelebileceğini düşünüyor.”

SURİYE’DEKİ GELİŞMELER

Öcalan’ın Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Suriye’deki gelişmelerle ilgili mesajına ilişkin ise Taş, ABD’nin Suriye rejiminin Fırat’ın doğusuna geçmesine izin vermediğini söyledi.

Suriye Anayasası’nda Kürtlerin olmadığını ifade eden Taş, şöyle devam etti:

“Özerk Yönetim kaç yıldır var ve binlerce şehit verildi. Özerk Yönetim kazanımlar elde etti ve bundan sonra bu kazanımlardan geri dönüş olmayacaktır. Ayrıca ABD, Rusya, Türkiye ve Suriye rejimi arasında Ortadoğu’da süren bir savaş var. Bu savaşın içerisinde Kürtler de var. Bu şartlar altında Öcalan’ın söyledikleri sadece temennidir ama hiçbir taraf duygusallıkla hareket etmiyor.”