Nuri Maliki: PKK sorunu çözülmeli

Nuri Maliki, “Kürtler Irak’ın asli ortaklarındandır. Neçirvan Barzani ile sınırlarımızdaki tehditlerden bahsettik. PKK sorunu çözülmeli. Irak’ın komşu ülkelerin hedef alındığı bir yer olmasını istemiyoruz” dedi.

Nuri Maliki: PKK sorunu çözülmeli

Eski Irak Başbakanlarından ve Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki, bugün Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından Bağdat’ta kabul edildi.

Görüşme sonrası Rûdaw’ın sorularını cevaplayan Nuri Maliki, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile ilişkilerinin çok eskiye dayandığını ve bu ilişkinin Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki sorunların çözümü için "iyi bir temel" oluşturduğunu söyledi. Maliki ayrıca Irak Federal Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki görüşmelere verdiği desteği yineledi.

Görüşmenin içeriğine dair konuşan Maliki, “Kürtler Irak’ın asli ortaklarındandır. Neçirvan Barzani ile sınırlarımızdaki tehditlerden bahsettik. PKK sorunu çözülmeli. Irak’ın komşu ülkelerin hedef alındığı bir yer olmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani, Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkileri ve çözüm bekleyen sorunları görüşmek üzere bugün Irak’ın başkenti Bağdat'a gitti. Başkan Barzani’nin görüştüğü kişiler arasında Maliki de vardı.

Görüşmede İran be Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarına düzenlediği hava saldırılarının da gündeme geldiğini ifade eden Maliki, Irak'ın egemenliğine yönelik ihlallere karşı adım atılması gerektiğine inandığını söyledi. İran ve Türkiye'nin saldırılarına karşı harekete geçilmesi gerektiğini belirten Maliki, "Irak'ın bir hesaplaşma arenası ya da komşu ülkelere zarar verilen bir yer olmaması gerektiğini" kaydetti.

Nuri Maliki’nin Rûdaw’ın sorularına verdiği cevaplar şöyle:

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile aranızda iyi ilişkiler var. Bağdat ve Erbil arasında çözüm bekleyen sorunlar için bu ilişki nasıl bir rol oynayabilir?

Neçirvan Barzani ile ilişkim çok eski ve Baas rejiminin düşüşünden öncesine dayanıyor. Aramızdaki iletişim ve anlayış sürekliydi. Birlikte çalışmanın zeminlerinden biri de bu. Bu iyi ikili ilişkilerin, Kürdistan Bölgesi ile Federal Hükümet arasında çıkabilecek her türlü soruna çözüm bulunmasının temeli olması ve Federal Hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasında gönül köprülerinin kurulması yönünde değerlendirilmesi gerekiyor. Yeni hükümetin kurulmasının ardından, ikili ilişkileri güçlendirecek adımlar atmamız için şimdi fırsatın olgunlaştığını düşünüyorum.

Kürdistan Bölgesi'nde ödenmeyen memur maaşlarını da görüştünüz mü?

Hayır, bu konu yürütme organı ve Irak hükümeti ile görüşülüyor ve duyduğumuz kadarıyla bu konu Başbakan ile de görüşülüyor ama biz bu sorunun çözümü için hükümetle yapılan görüşmeleri destekliyoruz.

Irak'ın egemenliğine yönelik ihlalleri tartıştınız mı?

Nuri Maliki: Evet, bunu kapsamlı bir şekilde tartıştık ve İran tarafı ve Türk tarafı ile Irak topraklarındaki PKK sorununa çözüm bulunması için Koordinasyon Çerçevesi’nin görüşünü aktardık. Bunun için -Neçirvan Barzani'nin de inandığı- Kürdistan Bölgesi ve Federal Hükümetten ortak bir ekip oluşturmak gerekiyor. Irak'ın bir hesaplaşma arenası, komşu ülkelere zarar verilen bir yer olmasını istemiyoruz. Bu konuda aramızda bir anlayış ve mutabakat var.