Nuri Maliki'ye ait olduğu iddia edilen ses kayıtları siyaseti karıştırdı

Irak’ta siyasi gündem Kanun Devleti Koalisyonu ve başbakanlığa adaylığını koyan Nuri Maliki’nin ortaya çıkan ses kayıtları ile çalkalanıyor. Servis edilen Nuri Maliki’ye ait olduğu iddia edilen 4 ses kaydının en sonuncusunda “Mukteda es-Sadr’a karşı savaş aşamasına geçildiği", "Sadr ile savaşmak için silah ve güç hazırladığı” yaptığını “Sadr’ın bir İngiliz projesi” olduğu yönünde sözler sarf ettiği görülüyor.

Nuri Maliki'ye ait olduğu iddia edilen ses kayıtları siyaseti karıştırdı

ABD’de yaşayan Iraklı siyasi yorumcu ve gazeteci Ali Fazıl, Şii siyasi lider Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı ve Koordinasyon Çerçevesi’nin liderliğini yapan Nuri Maliki’ye ait olduğunu iddia ettiği 4 ses kaydı yayınladı. Yayınlanan ses kayıtları Irak siyasi gündemine bomba gibi düştü.

Twitter hesabından ses kayıtlarına ilişkin bir açıklama yapan Ali Fazıl, "Bu ses kayıtları Nuri Maliki'nin kendisine çok yakın birkaç kişiyle yaptığı kapalı bir toplantıda kaydedilmiştir ve ardından sızdırılmıştır. Ses kayıtları yaklaşık bir saatliktir" dedi.

Maliki: Kayıtlar sahte inanmayın

Iraklı gazeteci Ali Fazıl Maliki’ye ait ilk ses kaydının 13 Temmuz’da yayınlamasının hemen ardından Maliki, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ses kayıtlarının “sahte” olduğunu öne sürdü, “Sadr Hareketine üye kardeşlerim ve diğer siyasi ortaklarımız bu kayıtlara inanmasınlar” ifadelerini kullandı.

Maliki’nin ilk ses kaydından Şiilerin  kendi geleceklerini belirlemeye ve kendilerini savunmaya çalıştıklarını belirterek Başkan Barzani’nin Sünniler ile birleşerek “Şiileri yenmeye çalıştığını” söylediği görülüyor. 

 Maliki’nin ses kaydında ayrıca Sadr’ın seçimleri kazanması ve  iktidara getirilmesi isteğinin bir plan olduğunu iddia ediyor.

"Sadr'ı Nasrallah yapmak istiyorlar"

Maliki ayrıca konuşmasında “Ben Sadr hareketi uzmanıyım, Basra'da, Kerbela'da, Bağdat'ta onlara karşı savaştım. O zaman bile korkaklardı. Vallahi Basra'ya gittiğimde uçağım yoktu. Ama biz onları yendik, İranlılar onlara 'Arsh al-Misaq' denilen akıllı füzeler verdi. Bizden aldılar onlara verdiler? Onu (Sadr) Hasan Nasrallah yapmak istiyorlar” ifadelerini kullanıyor.

Sadr Hareketi’nin devlet kurumlarını ve doğal kaynakları yağmaladığını iddia eden Maliki’nin bir diğer ses kaydında, Mukteda es-Sadr’ın korkak olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“Şimdi daha da korkaklaştı. Çünkü haram paraya bulaştı. Haram yediler. Halkın doğal kaynaklarını ve devleti yağmaladılar. Kaç kişiyi Bağdat’ta öldürdüler? Kendileri kaç arabayı bombaladıklarını itiraf ediyorlar. Cahil…”

"İngiliz projesi devrede"

Kaydın 16 Temmuz yayınlanan bir bölümünde Maliki “Bir sonraki aşamada savaş olacak. Hatta dün Mustafa Kazımi'ye söyledim, bir sonraki aşamada savaş olacak ve herkes kendini savunmalı. Sana, orduna da polise de güvenmiyorum. Kendimi koruyacağım. Sadr'ın hedef alacağı ilk kişi olduğumu biliyorum ama Irak'tan ayrılmayacağım” dediği görülüyor.

Nuri Maliki’nin en son yayınlanan ses kaydında ise ‘‘Mesele şu ki, Mukteda'nın Şiilerin ve Irak'ın kontrolünü ele geçirmesini amaçlayan bir İngiliz projesi var. İngiltere O’nu öldürüp iktidarı Sünnilere devretmeyi planlıyor. Ortada böyle bir proje var, ama ben buna karşı savaşıyorum, buna karşı hem siyasi ve askeri olarak savaşılacak” diyor.