Nusaybin'de Kürtçe müzik konserine izin verilmedi

Nusaybin Belediyesi’nin Mittani Kültür Merkezi’nin bahçesinde düzenlemek istediği açık hava konseri etkinliği, kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Nusaybin'de Kürtçe müzik konserine izin verilmedi

Nusaybin Belediyesi’nin Mittani Kültür Merkezi’nin bahçesinde düzenlemek istediği açık hava konseri etkinliği, kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Konsere izin verilmemesi gerekçesi olarak ise sanatçılar hakkında daha önce soruşturma açılmış olması gösterildi.

Kaymakamlığın yasak gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Evraklarda tertip komitesinin belirtilmediği ve konser verecek şahısların kimlik bilgileri verilmediği anlaşılmıştır. Konu ile ilgili olarak konser verecek sanatçılardan Azad Bedran isimli şahısın verdiği konserlerden dolayı mahkumiyet cezası aldığı, diğer katılacak sanatçı Zinar Sozdar isimli şahsın ise çeşitli tarihlerde birçok yerde konser etkinliği düzenlediği, hakkında değişik davaların olduğu anlaşıldığı, yapılan incelemeler sonucu talep edilen konser izni uygun görülmemiştir.”

"Gerekçe hukuka aykırı"

Nusaybin’de vereceği konser iptal edilen sanatçılardan Azad Bedran, yasağın hem hukuka hem de demokratik ülke anlayışına ters olduğunu söyledi. Bedran, şöyle konuştu:

“Bu uygulama son zamanlarda bir çok Kürt sanatçıya yapılıyor. Ben bunun bilinçli bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Kürt kültüründen ve müziğinden korktuklarını düşünüyorum. Çünkü bir yandan TRT devlet kanalında Kürtçe yayın yapacaksın, Kürtçe müziğe yer vereceksin, diğer yandan bir konseri komik bir gerekçe ile iptal edeceksin. Bu hem hukuk hem de demokratik bir ülke anlayışına ters olduğu gibi kanımca artık gülünecek bir durumdur. Çünkü bahsedilen adıma açılan davaların itiraz süreci ve istinaf süreci hala devam etmektedir. Yani kısaca gerekçe komediden ibarettir. Ben Nusaybin halkından özür dilerim çünkü o insanlar ve gençler özellikle orda konser vermemi çok istiyorlardı. Maalesef olmadı ama er ya da geç özgürce kültürlerimizi ve konserlerimizi vereceğimiz günlerin olacağını biliyorum.”

İzmir'de izin verilmişti

Azad Bedran, 21 Temmuz’da İzmir’de konser verdiğini hatırlatarak, “İzmir Kaymakamlığı ayrı Nusaybin Kaymakamlığı ayrı ülkelere mi ait?’ diye de sormak istiyorum” dedi. Azad Bedran, 12 Ağustos’ta Diyarbakır’da vereceği konser için gerekli izinlerin alındığına da dikkat çekti.

Bu arada Van Valiliği de Mem Ararat’ın vereceği konsere izin vermemişti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, konser yasağına gerekçe olarak, Valiliğin şehirde 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı uyguladığı gösterilmişti.