NYT: ABD'nin çekilmesinin ardından DSG, bazı IŞİD mensuplarını serbest bıraktı

New York Times gazetesi ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesini bayram havasında kutladığını, örgütün Irak sınır köylerindeki muhtarları katlederek yönetimler için çalışacak kişilere şimdiden gözdağı verdiğini de öne sürüyor. 

NYT: ABD'nin çekilmesinin ardından DSG, bazı IŞİD mensuplarını serbest bıraktı

New York Times gazetesi ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesini bayram havasında kutladığını, örgütün Irak sınır köylerindeki muhtarları katlederek yönetimler için çalışacak kişilere şimdiden gözdağı verdiğini de öne sürüyor. 

'IŞİD, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin hasadını alıyor' başlıklı haberde New York Times, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) ABD'nin çekilmesinden hemen sonra sessizce bazı IŞİD mensuplarını serbest bıraktığını, bazılarını da saflarına dahil ettiğini de belirtiyor.

Gazetenin haberinde şu görüşler dile getiriliyor: 

"ABD güçleri ve Kürt liderliğindeki ortakları Suriye'de IŞİD'e karşı düzinelerce operasyon düzenledi. Ancak bu operasyonlar bitti. Aynı şekilde DSG de sessizce bazı IŞİD militanlarını serbest bırakarak saflarına dahil ediyor. Bu şekilde onları gözetim altında tutuyor.

Geçirgen Irak sınırı boyunca da IŞİD, rejim için muhbirlik yapacaklara gözdağı için köy muhtarlarına yönelik suikast kampanyaları gerçekleştirdi.

Uzmanlar, Trump'ın asker çekmesinin IŞİD için son dört yıldaki en büyük kazançları olduğunu, büyük ihtimalle örgütün sıçrama kaydedeceğini belirtiyor.

Amerikalı yetkililer geçtiğimiz hafta şimdiden sahada örgütle ilgili bilgi toplama konusundaki yeteneklerini kaybetmeye başladıklarını da ifade ediyor.

Londra merkezli Chatham House Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Lina Hatip, 'Suriye'de olanlar konusunda en büyük kazananın IŞİD olduğuna şüphe yok' diyor.

Amerikan birliklerinin çekilmesi haberi sosyal medyada paylaşım yapan veya şifreli konuşan örgüt taraftarları arasında bayram coşkusuyla kutlanıyor. Çekilme haberi örgütle bağlantılı Libya ve Nijerya'daki militanların dahi moralini artırdı.

Çekilme, Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren belki de en konvansiyonel, en uzun süreli bir terör şebekesinin yeniden ortaya çıkmasını kolaylaştırdı.

Her ne kadar Trump pek çok kez IŞİD'in bittiğini ilan etse de, örgüt büyük bir tehdit olarak kaldı. Örgüt geçtiğimiz Mart ayında elindeki son toprağı da kaybedince destekçileri ve militanlarına çağrıda bulunarak kalabalık şehirlere giderek halkın arasına kaynaşmalarını ya da ıssız çöl ve dağlarda saklanmalarını istedi.

Pentagon'a göre örgütün elinde üç bini yabancı olmak üzere hala 18 bin militan bulunuyor. Ve örgütün lideri Ebu Bekir el Bağdadi de hala özgür.

Örgütün daha önceki gücüne ulaşması hayli uzak bir ihtimal. Irak ve Suriye'deki siyasi gelişmeler örgütün Sünniler üzerindeki yeteneğini kullanmasını ortadan kaldırdı.

Bağdat hükümeti Sünniler arasındaki desteğini artırdı. İsyanı bastıran Suriye Lideri Beşer Esed de Sünni militanlara çok fazla bir hareket alanı bırakmadı. Daha önce örgütün kontrolünde kalan Irak ve Suriyeli halklar da benzeri bir durumu tekrar yaşamak istemiyor. Ancak isyanlarını yeraltından yürüten örgüt için bir iyileşme söz konusu.

IŞİD karşıtı operasyonları denetleyen Pentagon müfettişi, bu yaz yayınladığı bir raporda militanların suikast, intihar saldırıları, adam kaçırma ve tarım arazilerini yakma eylemleri gerçekleştirdiğini belirtiyor. Rapora göre örgüt isyan hücreleri kuruyor ve Irak'a genişleme faaliyeti içinde.

Örgüt mahsulleri yakarak köyleri boşaltıyor. Adam kaçırmalardan aldığı fidyeler, yerel yetkililerden aldıkları vergiler ve yeniden inşa anlaşmalarından aldığı paylarla gelirini artırıyor.

Pentagon'a göre örgüt 2018 yılı boyunca Irak'ta en az 30 muhtar ve yerel yetkiliyi öldürdü.

Geçtiğimiz ay örgüt Şiiler için kutsal sayılan Irak'ın Kerbela şehrinde bir minibüse saldırı düzenleyerek en az bir düzine insanı öldürdü. Bu örgütün son toprak parçasını da kaybetmesinden sonraki en ölümcül saldırısıydı.

Örgütün online mesajlaşmalarını izleyen Flashpoint Global Partners adlı iş riski güvenlik şirketinden Leys el Huri'ye göre Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra örgüt mensuplarının adeta sevinç çığlıkları attı. El Huri, IŞİD askerlerine her yerde faaliyetlerini ikiye katlamaları çağrıları yapıldığını da belirtiyor.

Amerikalı yetkililere göre DSG güçleri IŞİD hücrelerine yönelik kimi zaman günde iki düzine operasyon gerçekleştirdiler ve çoğunu da yalnız gerçekleştirdiler. Bu durum kimi zaman Suriye'nin kuzeydoğusundaki Araplar arasında kızgınlık meydana getirdi.

Kimi zaman Kürtler Arapların desteğini almak için tutukladıkları yüzlerce kişiyi serbest bıraktılar. 

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Dareen Halife ise Kürtlerin destek için bazı IŞİD militanlarını saflarına aldığını da belirtiyor. 

Halife ABD'nin çekilmesi ve Türkiye'nin saldırısı ile DSG saflarına alınan eski IŞİDçilerden bilgi alınmaması riski oluştuğunu, bazılarının tekrar IŞİD saflarına geri dönme ihtimali de bulunduğunu belirtiyor. 

Trump, pek çok kez IŞİD ile mücadele görevini Türkiye'nin üstlenmesi gerektiğini bizzat Erdoğan'a söylediğini belirtti. 

Fakat Amerikalı yetkililer Türk ordusunun terör karşıtı operasyonlarda bulunacağına ve ABD ile DSG'nin yerini doldurabileceğine dair hiç de ümitli olmadıklarını belirtiyor.