Öcalan’ın Moskova’ya gitmesine aracılık eden Jirinovski hayatını kaybetti

Koronavirüs teşhisiyle uzun süredir suni solunum cihazına bağlı olarak hastanede tedavi gören Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski hayatını kaybetti. Jirinovski, koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırılmadan önce, 8 kez aşı olduğunu söylemişti.

Öcalan’ın Moskova’ya gitmesine aracılık eden Jirinovski hayatını kaybetti

Haberi, Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin duyurdu. 75 yaşındaki Jirinovski, halkı aşı kampanyasına katılmaya teşvik etmiş, ancak kendisi Şubat ayında koronavirüse yakalanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Batı dünyasına karşı sansasyonel çıkışlarıyla da bilinen Jirinovski, Kürtler arasında Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmeden önce gittiği Rusya’da Öcalan’a ilişkin olumlu tutumuyla tanınıyordu. O dönem kalacak ülke arayışında olan Öcalan’a Jirinovski aracılığıyla Rusya’da oturma izni verileceği belirtiliyordu.

Geçen yıl Kasım ayında bir Rus kanalına o dönemle ilgili konuşan Jirinovski, "Öcalan benim dostumdu. Kendisini Moskova'ya ben getirdim, hem de hiçbir resmi ya da özel güvenlik kullanmadan. Talimat verdim, mülteci olarak getirdim. Şeremetyevo Havaalanından pasaport kontrolü yapılmadan geçti" demişti.

Öcalan'ın Rusya'ya yaptığı iltica başvurusu 4 Kasım 1999'da kabul edilmiş ancak ardından Türkiye'nin baskıları sonucu Moskova ülkeyi terk etmesini istemişti. Bunun üzerine İtalya'ya giden, sonra yeniden Rusya'ya dönen ancak orada da kalamayan Öcalan, nihayetinde Kenya'da Türkiye’ye teslim edilmişti.