Oğlunun cenazesinde fotoğrafını taşıdığı için hakkında dava açıldı

Oğlunun cenazesinde fotoğrafını taşıdığı için hakkında dava açıldı

Şırnak’ta polis tarafından vurulduktan sonra cansız bedeni zırhlı araç arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in cenaze töreninde oğlunun fotoğrafını taşıyan baba Hasan Birlik ile 9 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması ertelendi.

Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde 3 Ekim 2015 tarihinde, polis tarafından vurulduktan sonra cansız bedeni zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in cenaze törenine katılanlar hakkında bir süre önce Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılarak, iddianame hazırlanmıştı. Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Birlik’in babası Hasan Birlik’in, cenaze töreninde oğlunun fotoğrafını taşıdığı için “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla cezalandırılması istenmişti. Ayrıca baba Birlik’in dışında 9 kişinin de hem “Örgüt propagandası yapmak” hem de “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamalarıyla cezalandırılması istenmişti.

Söz konusu 10 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmaya katılan 9 kişi, haklarındaki iddiaları reddederek, yakınlarının cenaze törenine katıldıklarını ifade etti. Avukat savunmalarının ardından mahkeme duruşmayı 22 Kasım’a erteledi.

Ne Olmuştu?

Bir önceki dönem Şırnak HDP Milletvekili Leyla Birlik’in kayınbiraderi 24 yaşındaki Hacı Lokman Birlik 5 Ekim 2015 tarihinde 28 kurşunla öldürüldü. Birlik’in cenazesinin bir zırhlı aracın arkasına bağlanarak Şırnak sokaklarında gezdirilmesine ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılması kamuoyunda büyük tepki yarattı. Hazırlanan otopsi raporunda Birlik’in vücuduna 28 merminin isabet ettiği ve en az 17 tanesinin öldürücü nitelikte olduğu vurgulandı.

Birlik’in avukatları tarafından, ‘kasten öldürme, işkence ve kötü muamele, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, suç işlemeye tahrik, görevi kötüye kullanma, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçuyla Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı. Fakat dosyada henüz bir ilerleme kaydedilmiş değil.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da görüntülerin kabul edilir olmadığını söylemişti. Davutoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu olayla ilgili hukuki ve idari soruşturma için gerekli talimatlar verilmiştir. Bu son derece yanlış tavırlar her şeyden önce hukuk devleti kuralları içerisinde canlarını tehlikeye atarak terörle mücadele eden, bunu yaparken de bir tek sivilin bile zarar görmemesi için azami dikkat gösteren, bölge halkının güvenliği için gece gündüz görev yapan emniyet teşkilatımız tarafından kabul edilemez” ifadelerini kullandı.