Orta Doğu'da gerginlik tırmanıyor: Arabistan-İran karşı karşıya

Suudi Arabistan kralı Salman bin Abdülaziz, Arap ülkelerini ‘kriminal faaliyetlerle’ suçladığı İran’a karşı harekete geçmeye çağırdı. Tahran’dan yanıt gecikmedi. İran rejimi, Riyad’ı “bölgeyi bölmekle” suçladı.

Orta Doğu'da gerginlik tırmanıyor: Arabistan-İran karşı karşıya

Suudi Arabistan kralı Salman bin Abdülaziz, Arap ülkelerini ‘kriminal faaliyetlerle’ suçladığı İran’a karşı harekete geçmeye çağırdı. Tahran’dan yanıt gecikmedi. İran rejimi, Riyad’ı “bölgeyi bölmekle” suçladı.

Mekke şehrinde düzenlenen Körfez İş Birliği Konseyi’nde konuşan Suudi kralı, İran’ın bölgedeki birçok ülkenin içişlerine müdahale ettiğini ve kimi saldırılardan sorumlu olduğunu iddia etti.

İran Dışişleri Bakanlığı, Mekke’de düzenlenen iki zirvede Suudi Arabistan’ın Arap ülkelerine yaptığı çağrıları sert bir dille eleştirerek, Riyad’ın Ortadoğu’yu bölmeye çalıştığı suçlamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, Suudi Arabistan için “Müslüman ülkeler arasında ve bölgede bölünme yaratmaya devam ediyor; bu da siyonist rejimin (İsrail) istemidir” dedi.

İran'a karşı harekete geçin

Salman, Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki (KİK) ortaklarına hem pirlikte İran’ın “kriminal eylemlerine” karşı durmaları çağrısında bulundu. Kral Salman, “Son kriminal eylemler bizi KİK’in güvenliği ve kazanımlarını korumak için ciddi bir şekilde harekete geçmeye zorluyor” dedi. Suudi Kralı ayrıca İran’ın son 40 yıldır “terörizmi desteklemek, bölgedeki istikrara zarar vermek ve yayılmacı bir politika izlemekten” vazgeçmediğini belirtti.

KİK, toplantı ardından yaptığı yazılı açıklamada Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile dayanışmasını ifade etti. KİK ülkeleri ayrıca ABD’nin İran’a yönelik stratejisine desteğini de açıkladı. İfade edilen bu stratejide “İran’ın nükleer programı, balistik füze programı, istikrarsızlaştırma faaliyetleri, terörizme destek, Hizbullah’ın, Devrim Muhafızlarının ve (Yemen’deki) Husilerin düşmanca faaliyetleri ve terörizmine destek verilmesine yönelik Amerikan tedbirlerine” dikkat çekildi.

Sadece Irak, İran'ı destekledi

Suudi Kralı, ikinci toplantı olan Arap Zirvesi’nde aynı argümanları sıralayarak, dünya ülkelerini İran’ı caydırmak için “tüm olanakları kullanmaya” çağırdı. Arap Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde yer alan 11 maddeden 10’u İran’a ayrıldı. İran ile geniş ilişkileri olan Irak, bildirinin içeriğini reddetti.

Katar iki yıl aradan sonra zirveye katıldı

Körfez İş Birliği Konseyi’ndeki bir diğer önemli konu ise Katar’ın durumu. Son yıllarda Müslüman Kardeşlere verdiği destek ve İran’la yakınlık iddiaları nedeniyle Suudilerin hedefinde olan Katar, iki yıl aradan sonra toplantıda yer alıyor. Katar’ı Başbakan Abdullah bin Nasır El Tani temsil ediyor.