'Ortadoğu modern haritadaki haliyle son günlerini yaşıyor'

'Ortadoğu modern haritadaki haliyle son günlerini yaşıyor'

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu ziyaretini değerlendiren Lübnanlı vekil Valid Sakriya, Ortadoğu'nun modern haritadaki haliyle son günlerini yaşadığını belirtti.

Lübnan meclisindeki Direnişe Sadakat blokunun üyesi olan Sakriya, Sputnik'e yağtığı açıklamada, Trump'ın Müslüman ülkelerin liderleriyle görüşmesinin amacının, bölgede yeni güç dağılımı oluşturmak olduğunu belirtti.

'YENİ STRATEJİ, RUSYA'YI ORTADOĞU'DAN ÇIKARMAYI AMAÇLIYOR'

Sakriya, şöyle konuştu:"Örneğin Suriye, ABD'nin müttefikleri arasında yer almalı, yani mevcut müttefikleriyle bağları kesilmeli. Yeni strateji, Rusya'yı Ortadoğu'dan çıkarma amacını taşıyor. 1930'lu yıllarda dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt, Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz el Suud'la petrole karşılık koruma konusunda anlaşmıştı. Şimdi, Suudi Arabistan kraliyetinin karşı karşıya kaldığı yeni tehditlerle birlikte siyasi stratejiyi yenilemenin zamanı geldi. Bu da yeni bölgesel örgütün (Arap NATO'su) kuruluşuna yansıdı. Kraliyet de buna karşılık olarak ABD ekonomisine yatırım hacmini genişletiyor".

'TRUMP, İSRAİL İRAN'I DÜŞMAN GÖRDÜĞÜ İÇİN DÜŞMAN OLARAK KABUL EDİYOR'

Suudilerin temel düşman ve tehdit olarak İsrail, İran ve müttefiki Hizbullah'ı gördüğünü belirten Sakriya, "Fakat Trump, İran'ın İsrail'e düşman olduğu için düşman olduğunu söyledi. Bu yüzden Ortadoğu'daki durumun değişeceğini düşünüyoruz. Önce Suriye'ye karşı birleşecekler, sonra iktidarı değiştirip ABD'nin müttefiki haline getirecekler, ABD'nin politikasına karşı çıkan Rusya ve diğer ülkeleri bölgeden kovacaklar" diye konuştu.

Lübnanlı vekil, ABD'nin İsrail için maksimum güvenlik sağlamak amacıyla Suriye'yi bölmeyi planladığını da sözlerine ekledi.