Ortadoğu'da gerilim tırmanıyor: Rusya, İran’ın Suriye’deki bazı üslerinin boşaltılmasını istedi

İsrail’in Suriye’ye artan saldırılarına göz yummakla suçlanan Rusya’nın, İran’dan bu ülkedeki bazı noktalardan geri çekilmesini istediği öne sürüldü. Bu teklif Şam’ın sıkı müttefikleri olan İran ve Rusya’yı da karşı karşıya getirdi.

Ortadoğu'da gerilim tırmanıyor: Rusya, İran’ın Suriye’deki bazı üslerinin boşaltılmasını istedi

İsrail'in Suriye'ye hava saldırılarının son dönemde artırması Ortadoğu'da gerilimi tırmandırırken Rusya, İran hükümetine çağrıda bulundu. İsrail’in Hama, Humus ve Halep’teki İran noktalarına düzenlediği hava saldırılarındaki artış nedeniyle Rusya, İran'dan Hama'nın batısı ve Tartus kenti yakınlarındaki önemli bir askeri bölgeyi terk etmelerini istedi.

Suriye yönetimine yakın kaynaklar, Rusya’yı, İsrail’in Suriye’ye yönelik tekrarlanan saldırılarına karşı en ufak bir yanıt veya uyarı olmaksızın sessiz kalması nedeniyle ‘zayıf bir müttefik’ olarak nitelendirdi.

Asharq Al-Awsat'a konuşan Suriye hükümetinden bir kaynak, “3 Rus subayı ve İranlı mevkidaşlarının katıldığı bir toplantı, çarşamba günü Suriye’nin merkezindeki Hama Askeri Havalimanı’nda gerçekleşti. Rus subayları, İran tarafına, Suriye güçlerine bağlı, 49. Alay’ın yakınlarındaki İran askeri karargâhını boşaltmaları gerektiğini bildirdi. Burası S-200 ve diğer Rus yapımı askeri teçhizatın yanı sıra uzun menzilli füzeler içerdiği için Batı Hama’daki en önemli askeri alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca, Tartus’un güneyindeki Hamidiye bölgesinde bulunan ikinci bir İran askeri bölgesinin en kısa sürede tahliye edilmesini istedi” iddialarını ortaya attı.

SURİYE DÖRT PARÇAYA BÖLÜNDÜ

Suriye’de on bir yılı geride bırakan savaşta pek çok aktör yer alırken ülke halihazırda dört parçaya bölünmüş durumda; Şam’ın, ABD-DSG’nin, cihatçıların ve TSK-ÖSO’nun kontrol ettiği bölgeler. ABD, ülkenin kuzeydoğu hattında Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile işbirliğini sürdürüyor. ABD aynı zamanda Suriye-Ürdün-Irak sınır üçgeninde yer alan El-Tanf bölgesinin kontrolünü sağlarken, Türkiye'de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Kuzey Suriye’deki alanlarda kontrolü sağlıyor. Ülkenin Fırat Nehri’nden Akdeniz’e kadar olan batısı ise Rusya ve İran’ın desteklediği Şam’ın yönetiminde. İsrail ise başkent Şam dâhil olmak üzere ülkenin her tarafında Suriye ordusuna ait mevzileri, hedefleri vuruyor.