Osman Baydemir: Yargısız infazdır

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Diyarbakır'da 21 Mart günü Newroz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut adlı gencin bıçak taşıdığı için polis tarafından vurularak öldürülmesinin yargısız infaz olduğunu söyledi.

Osman Baydemir: Yargısız infazdır

Diyarbakır'da HDP, DBP ve DTK tarafından, 21 Mart Newroz kutlamalarının değerlendirildiği bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Baydemir, Newroz alanına girmek isterken bıçak taşıdığı iddiasıyla polis tarafından vurulan üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un ölümünün yargısız infaz olduğunu belirtti.

Baydemir, "Newroz kutlamasına ortak olmak için Malatya'dan gelen Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kemal Kurkut, Newroz alanına 300 metre kala katledildi. Kabul edilemez buluyoruz. Söz konusu saldırı bir yargısız infaz, bir cinayettir" dedi.

Olayın gerçekleştiği ilk saatte Diyarbakır Valisi ile temasa geçtiklerini belirten Baydemir, "Kaygılarımızı, endişelerimizi ve öngörülerimizi paylaştık. Vali ile yaptığımız görüşmede bu cinayetin faillerinin derhal görevden el çektirmelerini ve tutuklanmalarını talep ettik” diye konuştu.

Olaydaki temel amacın Newroz'u engellemek olduğunu savunan Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amaç Newroz coşkusunu proveke etmekti. Tüm halkımız engellemelere rağmen 2 yıllık yıkım politikalarına "hayır" dediler. Yıkım politikalarının çözüm olmayacağını haykırdılar. Newroz alanını dolduranlara dünyada yaşayan 40 milyon Kürde moral ve motivasyon kaynağı oldukları için teşekkür ediyorum. 2017'nin açtığı yol barışın ve huzurun yolu olacaktır.”