ÖSO Yöneticisi: Rojava Operasyonu'na hazırız!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuzey Suriye’de Rojava’ya yönelik askeri müdahale tehdidinin ardından Türkiye’yle birlikte hareket eden Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı gruplar hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

ÖSO Yöneticisi: Rojava Operasyonu'na hazırız!

ÖSO’ya bağlı gruplar askeri tatbikatlar ve geçitler düzenlediği Türkiye’nin Rojava yönelik olası yeni harekâtına hazırlanmasıyla ilgili Al-Monitor’dan Khaled al-Khateb’ın haberi şu şekilde:

“ÖSO bağlantılı Üçüncü Alay 6 Haziran’da yaptığı açıklamada Kürt önderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’ne (DSG) karşı savaşmaya hazır olduğunu bildirdi. Grup, Halep’in kuzeyindeki Azez kenti yakınlarında konuşlu yüzlerce ağır silahlı savaşçısının görüntülerini Twitter üzerinden paylaştı. 7 Haziran’daki bir başka Twitter mesajında da “Üçüncü Alay’ın tüm birlikleri, Rakka vilayetinin kuzeyindeki Tel Abyad bölgesinde DSG’ye karşı çarpışmaya askeri olarak hazırdır” dedi.

Örgütün halka ilişkiler görevlisi Hişam Skeif Al-Monitor’a şöyle konuştu: “Üçüncü Alay DSG’yle çarpışmak için gayet hazırlıklı durumda. Savaşçıların muharebe hazırlığını test etmek için gerçek mermilerle atış tatbikatları yapıldı. Piyadeler dâhil çoğu birlikler ve silah tipleri bu tatbikatlarda yer aldı. Savaşa hazırlık durumumuz en üst seviyede ve mücadeleyi başlatmak için işaret bekliyoruz. Savaşçılarımızın tamamı kışlalarında ve tüm lojistik hazırlıklar tamamlanmış durumda. Operasyonun bu dönemde başlaması bizler ve Türk müttefiklerimiz için ideal olur. Çünkü Rusya siyasi ve askeri olarak zor durumda. Bu fırsatı kaçırmamak lazım.”

Üçüncü Alay’ın kurmay başkanı Tuğgeneral Abdül Rezzak Muhammed ise Al-Monitor’a şu açıklamayı yaptı: “Tüm grupların hazırlık seviyesinin artırılmasını emrettik, silah ve personel teftişleri yaptık. Herkes mücadeleye hazır. Operasyonun birkaç gün içinde başlaması bekleniyor, eğer uluslararası müdahaleler olmazsa. Suriye’nin şu an uluslararası anlaşmalara tabi olduğunun herkes farkında.”

Muhammed sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk askeri operasyonunun tam olarak nerede olacağını şimdilik bilmiyoruz ve bunun önemi de yok. Bunların hepsi DSG tarafından işgal edilmiş Suriye toprakları. Tel Rıfat, Menbiç veya Fırat’ın doğusu fark etmez… Neresi olursa olsun biz hazırız, tatbikatlarımızı yaptık. Halep vilayetinde de Fırat’ın doğusundaki Barış Pınarı bölgesinde de savaşmaya hazırız.”

ÖSO’yla bağlantılı Devrimciler Kurtuluş Heyeti de 4 Haziran’daki Twitter mesajında “savaşçıların fiziksel zindeliği ve savaşa hazırlık seviyesini artırmak için eğitimler yapıldığını, müstakbel askeri operasyonlar için hazırlıkların tamamlandığını” duyurdu. Söz konusu grup 2 Haziran’da Fırat’ın doğusundaki Barış Pınarı bölgesinde Türk askerleriyle ortak tatbikatlara başlamıştı. Grubun komutan yardımcısı Seyf Ebu Bekir’in yüzlerce savaşçıya hitaben Türk ordusunun yanında çarpışma gereğinden söz ettiği konuşma da YouTube üzerinden yayınlandı.

Çeşitli ÖSO gruplarından 2 binden fazla savaşçının askeri tatbikatlara katıldığı, tatbikatlarda orta ağılıktaki silahların yanı sıra gerçek mühimmat, tank ve askeri araçların kullanıldığına dair görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.

Devrimciler Kurtuluş Heyeti’nden bir komutan kimliğinin saklı kalması kaydıyla Al-Monitor’a şöyle konuştu: “Türk ordusuyla beraber gerçekleştirdiğimiz tatbikatlar, askeri taarruzların duraksamasının ardından savaşçıların morallerini yükseltmek açısından önemli. Bu tatbikatlar savaşçıları mücadeleye hazırlarken onların özgüven kazanmasına da yardımcı oluyor. Türk ordusuyla ortak tatbikatlar sayesinde savaşçılarımız deneyim kazanıyor, ayrıca Türk ordusunun sahip olduğu ve mücadelede kullanılması beklenen yeni askeri teçhizat ve silahlara dair bilgi ediniyorlar.”

ÖSO’yla bağlantılı bir diğer yapı olan Kurtuluş ve İnşa Hareketi ise 2-3 Haziran’da Barış Pınarı bölgesinde gerçek mühimmatlarla askeri geçit düzenledi. Geçit sırasında yüzlerce örgüt mensubunun Kürt güçleriyle savaşmaya nasıl hazırlandığı gösterildi.

Kurtuluş ve İnşa Hareketi, Üçüncü Alay ve Devrimciler Kurtuluş Heyeti büyük askeri ittifaklar olup içlerinde ÖSO’ya bağlı farklı grupları barındırıyorlar. Bu üç ittifakın savaşçı sayısına dair net istatistikler yok ama bunların oldukça büyük yapılar olduğu ve Türkiye’nin desteği sayesinde askeri teçhizatlarının da güçlü olduğu biliniyor.

ÖSO’nun hazırlıklarına paralel olarak Türk ordusu da Halep vilayetinin kuzeyindeki Tel Rıfat yakınlarında tahkimata devam ediyor. Türkiye, Rakka vilayetinin kuzeyinde yer alan DSG kontrolündeki Ayn İsa bölgesine komşu Barış Pınarı bölgelerine de benzer takviyeler gönderdi.

Bu arda, 5 Haziran’da Azez’de yeni bir Türk askeri harekâtına destek olarak gösteri düzenlendi. Gösteriye, DSG kontrolündeki Tel Rıfat bölgesinden kaçan ve memleketlerine dönmek isteyen insanlar katıldı.

Benzer bir gösteri 3 Haziran’da Azez’in kuzeyindeki Secu beldesinde düzenlendi. Göstericiler, DSG’nin kontrolünde olan memleketlerinden bu grubun çıkarılmasını talep ettiler.

Tel Rıfat’taki medya ofisinin müdürü olan gazeteci Şahham Arfad Al-Monitor’a şöyle konuştu: “Azez bölgesinde kamplarda yaşayan yerinden edilmiş 250 binden fazla insan Türkiye’nin Halep vilayetinin kuzeyinde DSG’ye karşı operasyon başlatmasını iple çekiyor. Bu insanların hepsi Tel Rıfat, Fafin, Kefir Naya, Şeyh İsa gibi kuzey Halep kasabalarından olup DSG’nin bölgeyi ele geçirdiği 2016 yılında evlerinden edildiler." / (Al-MONOTIR)