Paris’teki şiddet gösterilerine Kürtlerden tepki!

Paris’te 3 Kürdün hayatını kaybettiği saldırının ardından sokaklarda yaşanan şiddet gösterileri tepkiye neden oldu. Sosyal medyda pek çok kişi bu tür eylemlerin Kürtlere ve Kürt-Fransız dostluğuna zarar verdiği şeklinde yorum yaptı. Bu arada HDP’li Sezai Temelli, sosyal medyada eleştirilere yol açan paylaşımını kaldırdı.

Paris’teki şiddet gösterilerine Kürtlerden tepki!

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık günü Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne düzenlenen ve 3 Kürdün hayatını kaybettiği silahlı saldırının ardından gösteriler düzenlendi.

Saldırının gerçekleştiği sokağa yönelen grup, sloganlar atarak ateş yaktı ve polisle çatıştı. Olağanüstü önlem alan polis, gözyaşartıcı gaz bombalarıyla karşılık verdi.

Dün de binlerce kişi Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Meydanın yakınındaki Tremple Bulvarı'nda slogan atan grup kaldırım taşlarını sökerek polise fırlattı, ateş yaktı.

Fransız haber kanalı BFMTV'ye konuşan Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, olaylar sırasında 31 emniyet mensubu ve bir göstericinin yaralandığını bildirdi.

Nunez, şiddet olayları sırasında çok sayıda aracın ve 15 vitrinin tahrip edildiğini, bölgeye yanan eşyaları söndürmek üzere itfaiyecilerin geldiğini aktardı. Şiddet olayları nedeniyle 11 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.

Paris sokaklarında yaşanan şiddet eylemleri sosyal medya üzerinden de yoğun tepkiye neden oldu.

PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran, “KCK, KNK ve Paris’teki Kürt derneklerinin olaylarla ilgili tavrı çok yerinde ve önemlidir. Kürtleri provokasyona karşı uyarıyorlar ve hatta organizasyonu yapanlar gösteriyi bu sebeple erkenden bitiriyorlar. Buna rağmen hala Kürtleri kışkırtıp şiddeti güzelleyenler dost değildir” yorumunu yaptı.

Azadî Hareketi Genel Sekreteri Metin Pîranî, “Biz dün Diyarbakırda yaşanan şiddete nasıl hayır dediysek bugünde Paristeki görüntülere hayır diyoruz. Ne Kurd Halkı ne Türk halkı ne Ortadoğu ne de Avrupa bu görüntüleri haketmiyor. Faşizme Irkçılığa ve Şiddete Hayır! Üstadın Müsbet hareket edin nasihatı da kulağımızda küpedir” paylaşımını yaptı.  

Gazeteci yazar Serbest Ferhan Sindi de, “Dünyanın gözü önünde kültür, sanat ve medeniyet başkentlerinden Paris’te terör estirenler tüm Kürtler tarafından kınanmalıdır.Bu göz yumulacak bir rezalet değildir…” diye yazdı.

Akademisyen Abdullah Kıran da, “Paris’teki terörist saldırıyı kınamanın yolu, Paris sokaklarında terör estirmek değildir. Kürt halkı bu utanç verici manzaramları hak etmiyor. Ayıptır! Hendek rezaletini Avrupa sokaklarına taşımayın! Êdî bes e!” dedi.

HDP’li vekil tepki çeken paylaşımını sildi

Bu arada HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, gazeteci Clément Lanot’un sokaklardaki şiddeti yansıtan twittini tekrar paylaşarak, Kürtçe “Yanıyor Paris, yansın” şeklinde paylaşımda bulundu.

Temelli daha sonra bu paylaşımını silerek, “Paris twitimi sildim. Duygular bazen istemeden de olsa başka gerilimlere neden olabiliyor. Katliamdan dolayı çok üzgünüm. Demokratik protesto hakkını savunmaya devam ediyorum” diye paylaşımda bulundu.

Ancak Temelli’nin ilk paylaşımı da yoğun eleştirilere neden oldu.