Pentagon açıkladı: Duhok'ta Düşen helikopterle hiçbir alakamız yok

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD'nin, 15 Mart’ta Duhok’ta düşen helikopterle ilgisi olmadığını söyledi.

Pentagon açıkladı: Duhok'ta  Düşen helikopterle hiçbir alakamız yok

Pentagon Sözcüsü Ryder, günlük basın toplantısında, DSG tarafından kullanılan helikopterin, sağlanmasında ABD’nin sunduğu fonların kullanılıp kullanılmadığı sorusuna, "ABD’nin DSG helikopter uçuşu ile hiçbir ilgisi ve buna herhangi bir şekilde katılımı yok. SDG biliyorsunuz kendi başına bir güç ve biz de IŞİD ile mücadele operasyonlarında onlarla ortaklık ediyoruz. Ama yine ifade ediyorum bu helikopter olayında ABD’nin veya koalisyonun hiçbir dahli yok, öncesinde bu görevin icra edildiği hakkında da hiçbir bilgimiz yok” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin de bölgeyi izleyen ABD’nin bu helikopterlerin uçuşlarından haberdar olup olmadığını sorması üzerine sözcü Ryder, "Her şeyi perspektife oturtalım, biz dünyada birçok faaliyeti izliyoruz. ABD ve koalisyon dışında başkalarının operasyonlarını izleyip izlemediğimize girmeyeceğim. ABD’nin dahli olmadığını söylüyorum. Kelimelerimi orada dikkatli seçiyorum” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Olaydan sonra Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından yapılan açıklamada, iki helikopterin hava şartlarından kaynaklı düştüğü duyurulmuştu.

DSG, helikopterlerin Rojava’dan Süleymaniye’ye eğitim amaçlı giden Terör İle Mücadele Güçleri (YAT) üyelerini taşıdığını açıklarken, YAT Genel Komutanı Şervan Kobani komutasındaki 9 savaşçılarının yaşamını yitirdiğini bildirmişti.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi de DSG’nin “İki helikopter düştü” açıklamasına hatırlatmada bulunarak “Sadece bir helikopterin düştüğünü ve 7 kişinin hayatını kaybettiğini doğrulayabiliyoruz” demişti.