Pentagon: Musul'un doğu yakası temizlendi

Pentagon 2 yıldır DAİŞ'in elinde bulunan Musul'un Dicle nehrinin kıyıları ve nehir üzerindeki beş köprü dahil doğu yakasının tamamının örgütün elinden alındığı açıklandı.

Pentagon: Musul'un doğu yakası temizlendi

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) 2 yıldır DAİŞ'in elinde bulunan ve 19 Ekim'de operasyon başlatılan Musul'un Dicle nehrinin kıyıları ve nehir üzerindeki beş köprü dahil doğu yakasının tamamının örgütün elinden alındığı açıklandı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, şehrin doğu yakasında geriden temizliğin devam ettiği vurgulanırken, Irak ordusu ve Peşmerge Güçlerinin sivil kayıplarını önlemek için oldukça "profesyonel davrandığı" ifade edildi.

Açıklamada, ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun Musul'u kurtarma operasyonuna yaptığı katkı ile ilgili şöyle dendi: "Koalisyon, 17 Ekim 2016 tarihinden bu yana Irak güvenlik güçlerine destek olarak 558 hava saldırısı düzenledi ve DAİŞ'e ait hedeflere 10 bin 115 adet bomba bıraktı. Bu bombalarla 151 bomba yüklü araç, 361 bina/tesis, 140 tünel, 408 araç, 392 sığınak, 24 uçaksavar, 315 top sistemi yok edildi.”

Açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu Komutanı Tümgeneral Stephen Townsend ise Musul'un doğusunun DAİŞ'ten alınmasını, "Irak halkı, ordusu ve hükümeti için büyük bir başarı” olarak nitelendirdi.

Townsend, şunları kaydetti:

"Bu iş dünyadaki her ordu için çok zor bir iş olacaktı ve tabii ki Iraklıların 2014 yılından bu yana kat ettikleri mesafe, yıllar süren savaş ve istikrarsızlıktan sonra barış ve güvenliğin elde edilmesi için bir umut veriyor. DAİŞ'in Irak'tan temizlenmesi için daha gidilecek çok yol var ve Musul'un batısındaki DAİŞ karşıtı savaş doğudakinden daha zor olacak fakat Irak güvenlik güçleri hem profesyonel hem de güçlüdür ve DAİŞ'in Irak'ta sayılı günlerinin kaldığına inancım tamdır.”