Pentagon: Peşmerge ile teröre karşı mücadeleye devam edeceğiz

Pentagon, Savunma Bakan Yardımcısı Wallander’in geçen hafta Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyaret ve Pentagon ile Peşmerge arasında imzalanan mutabakat zaptına atıfta bulunarak, Peşmerge Güçleriyle birlikte IŞİD'e karşı mücadelenin devam edeceğini bildirdi.

Pentagon: Peşmerge ile teröre karşı mücadeleye devam edeceğiz

ABD Savunma Bakanlığı, resmi sitesinde Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste A. Wallande’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaretine ve 21 Eylülde Peşmerge ile imzalanan mutabakat zaptına ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, bu mutabakatın ABD'nin Peşmerge Güçlerine desteğini belirlemek için ortak yol haritasının bir parçası olduğunu belirtildi. 

Savunma Bakanlığı (Pentagon) adına imzalanan mutabakat zaptının, Peşmerge ile Birinci Körfez Savaşı'na kadar uzanan kritik ortaklığın devamı olduğuna vurgu yapılan raporda, Wallande’nin Erbil'deki imza töreninde, "On yıllardır, ortak hedefler, insanlık onuru, güvenliği ve insanların daha iyi bir gelecek hakkına sahip olması için ortak bir taahhüt temelinde birlikte çalıştık" dediği hatırlatıldı. 

IŞİD’in 2014 yılında Suriye'de ortaya çıktığı ve ardından Irak'ta geniş toprak parçalarını ele geçirdiğine dikkat çekilen raporda, 2016 yılında IŞİD terörüne karşı mücadelede Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile bir Mutabakat Muhtırası imzalandığı hatırlatıldı. 

Raporda Wallander’in, "ABD liderliğindeki koalisyon 2014'ten beri Irak'ın IŞİD'e karşı mücadelesini destekliyor. Birlikte, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki kritik bölgeler de dahil, 50.000 kilometrekareden fazla bir bölgeyi ve 4.5 milyondan fazla Iraklıyı IŞİD teröründen kurtardık. Iraklı-Kürt ortaklarımıza yeniden yapılanma ve istikrar desteği sağladık" şeklindeki sözlerine yer verildi.  

Pentagon, raporda IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için Peşmerge  Güçleri de dahil Irak güvenlik güçlerini desteklemeye kararlı olduğunu bir kez daha teyit etti.

GÜncellenen mutabakat, Peşmergeye yardımların düzenlenmesinde bir çerçeve işlevi görüyor, ABD’nin destek taahhüdünü ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin Peşmerge Güçlerini modernize edecek sürekli reformlara olan bağlılığını özetliyor. 

Pentagon ile Peşmerge Bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzalandı

21 Eylül günü başkent Erbil’de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin himayesinde, Pentagon ile Peşmerge Bakanlığı arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.

Başbakan Mesrur Barzani'nin katıldığı imza törende; ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste A. Wallander ile Peşmerge Bakanı Şorış İsmail, zaptı imzaladı.