Pentagon: Petrol geliri DSG'ye gidiyor

Pentagon: Petrol geliri DSG'ye gidiyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Rath Hoffman, Rojava’daki petrol sahasında konuşlanan ABD askerlerinin herhangi bir tehlike durumunda kendilerini savunma hakkına sahip olduklarını belirterek, “Suriye’deki petrol sahasından elde edilen gelir ABD’ye değil DSG’ye gidiyor”dedi.

Pentagon sözcüsü Hoffman, petrol sahasında elde edilen gelirin ABD’ye değil Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) gittiğini ifade etti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Rojava’da çıkarılan petrolün yerel yetkililer tarafından kendi çıkarları için kullanıldığını belirtti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre adı açıklanmayan yetkili dün yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’dan konuyla ilgili şu ana kadar bir talimat gelmediğini de belirtti.

Yetkili, “Yerel otoriteler, yerel toplulukların yararına petrolü işliyor. Burada, Dışişleri Bakanlığı’nda petrol sahalarıyla ne yapacağımıza dair yönetimden bir yönlendirme yok” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rojava’daki petrol sahalarını güvence altına almak için bölgede genişletilmiş askeri operasyona onay verdiği basına yansımıştı.

Bu yeni plana göre ABD askerlerinin, Kürt güçlerin kontrolündeki Deyr ez-Zor ile Haseke arasında yaklaşık 150 kilometrelik bir alanda kontrol sağlayacağı kaydediliyordu.

ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz ay petrol yataklarını korumak üzere bölgeye askeri takviye yapma kararı almıştı.