Pentagon'dan DSG'nin elindeki IŞİD'lilere dair açıklama

Pentagon'dan DSG'nin elindeki IŞİD'lilere dair açıklama

ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Mark Esper, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrol ettiği bölgelerde yaklaşık 2 bin yabancı uyruklu IŞİD mensubunun hapishanelerde tutulduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, İngiltere ziyareti öncesi yaptığı değerlendirmede, DSG’nin elinde bulunan yabancı uyruklu IŞİD mensuplarının durumundan söz etti.

Yaklaşık 250 ile 300 kişinin İngiltere’den IŞİD’e katıldığını anımsatan Esper, İngiltere ile Avrupa’nın yabancı uyruklu teröristlerin yargılanması konusuna isteksiz yaklaştığını vurguladı.

İngiltere ve Avrupa’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten Mark Esper, IŞİD’in varlığının bölgede endişe ve korkuya neden olduğunu ifade etti.

Esir alınan yabancı uyruklu IŞİD'lilerin Rojava’da kurulacak özel uluslararası mahkeme tarafından yargılanmasını talep eden DSG, daha önce de defalarca aile yakınlarıyla birlikte sayıları 65 bini bulan tutuklular için kapasitelerinin olmadığını belirterek, örgüt üyelerinin yarattığı tehlikeye karşı uluslararası kamuoyunu uyarmıştı.

Yabancı uyruklu IŞİD üyelerinin Avrupa ülkeleri tarafından geri alınıp, geldikleri ülkelerde yargılanması talebi hem DSG hem de ABD Başkanı Donald Trump tarafından dile getirilmişti.

IŞİD üyelerinin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması da öneriler arasındaydı.