Pentagon'un hava sahası kararı ne anlama geliyor?

Pentagon'un hava sahası kararı ne anlama geliyor?

Beyaz Saray’ın Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyine yapmak istediği operasyona yeşil ışık veren kararına Pentagon çok sert tepki göstermişti. ABD içerisinde yaşanan tartışmaların ardından ABD Başkanı Donald Trump, operasyona ilişkin Ankara’ya belirlenen bir alan içerisinde müdahalede bulunma hakkının verildiğini, söz konusu alanın dışına çıkılması durumunda da Türkiye’nin ekonomisini yok edeceğini belirtmişti.

Trump’ın bu açıklamalarının ardından  da Pentagon’dan tartışmalara neden olacak bir karar gelmişti. Buna göre ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'yi Hava Görev Emri'nden çıkarmıştı. Muhtemel operasyon öncesi Pentagon’dan gelen böyle bir kararın ne anlama geldiği tartışılıyor.

Cumhuriyet’e konuşan Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, ABD’nin bu kararla Türkiye’ye “Size verdiğimiz sahanın dışına çıkmayın” mesajını verdiğini söylüyor.

Bu kararın Trump’ın “tehdit” mesajından bağımsız değerlendirilemeyeceğini söyleyen Karakuş, “Trump’ın ifadesinden bir anlaşma olduğunu anlıyoruz, ancak nasıl bir anlaşma olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak ‘belirlediğimiz sahanın dışında bir harekât yapamazsınız’ mesajı var. Dolayısıyla üzerinde anlaşılan yerin dışına çıkmamak kaydıyla burada Türkiye’nin bir hava harekâtı yapabileceği anlamı çıkıyor” diyor.

Karakuş, Türkiye’nin kendi keşif uçaklarıyla ve insansız hava araçlarıyla bölgeden istihbarat bilgisi elde ettiğini söylüyor.

Sınır hattından güvenli bölge için öngörülen sahada büyük ölçüde hava desteği sağlanabileceğini belirten Karakuş, şöyle devam ediyor:

 “Bu konularda TSK’nin yetenekleri çok yüksek. ABD’nin keşif bilgilerini vermemesi çok büyük bir önem arz etmiyor. Ama ABD, Türkiye’ye ‘Size verdiğimiz sahanın dışına çıkmayın’ mesajı veriyor bu kararla.”

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından operasyona ilişkin “Türkiye, sınırları aşmak olarak değerlendirdiğim bir şeyi yaparsa Türk ekonomisini daha önce yaptığım gibi yıkıp yok ederim” demişti.