Pervin Buldan'dan Öcalan ve 'yeni çözüm süreci' açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Sanki AKP ile HDP kapalı kapılar ardında bir araya geliyor, Sayın Öcalan ile bir görüşme yapıyor ve kamuoyundan gizleniyor gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Şunu özellikle ifade etmek isterim. Biz AKP ile hiçbir konuda herhangi bir anlaşma yapmadık, yapmayız” dedi.

Pervin Buldan'dan Öcalan ve 'yeni çözüm süreci' açıklaması

Partisinin Urfa 4’üncü Olağan İl Kongresinde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hala cezaevlerinde çok sayıda HDP’li üye ve yönetinin bulunduğunu belirten Buldan, “Bir siyasi partinin yönetici ve üyelerinin yarısının cezaevinde olduğu başka bir ülke dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Ama artık sadece HDP’liler değil, bu ülkede barış, demokrasi, özgürlük isteyenler, ülkenin refaha kavuşmasını isteyenler cezaevindeler” dedi.

“HDP olmadan yeni bir yaşam asla olmaz”

Buldan, “Şimdi herkesin gözü HDP’nin üstünde, çünkü seçimler yaklaşıyor, çünkü bu ülkeyi yönetenlerin bir kez daha iktidara gelmek için yeni komplolar, başka başka spekülasyonlar ve bu halk üzerinde oynanacak oyunları devreye koymaya çalıştığını biliyoruz. Bir kez daha söylüyoruz, HDP olmadan gelecek olmaz, siyaset olmaz, parlamento olmaz, HDP olmadan yeni bir yaşam asla olmaz” ifadelerini kulandı.

AK Parti içerisinde büyük kırılmaların, Cumhur ve Millet ittifaklarının içinde de büyük anlaşmazlıklar ve, çatlaklar olduğunu belirten Buldan, “Peki niye böyle ayrışma yoluna gidiliyor, bu ülkede Kürtleri kim inkar ederse, Kürtlerin hakların kim tanımazsa, dillerini kim yasaklarsa onun bir kez daha iktidara gelme şansı yoktur, olamaz” şeklinde konuştu.

“Sanki görüş varmış gibi Öcalan’a 3 aylık görüş yasağı getirildi”

İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a verilen görüş yasağına değinen Pervin Buldan, “Bugün bir kez daha Öcalan’ın ailesi ile görüşme yapmasına dair 3 aylık bir yasak getirildi. Sanki bir görüş varmış gibi, düzenli bir gidiş geliş varmış gibi bir kez daha basına yansıyan 3 aylık bir aile görüşüne yasak getirildi. 2015 yılından beri düzenli olarak yapılan bir aile görüşü yok. 2015 yılından beri düzenli yapılan bir avukat görüşü, bağımsız heyet görüşü yok” sözlerini sarf etti.  

“AKP ile herhangi bir anlaşma yapmadık”

Son günlerde Öcalan ile görüşme ve yeni bri çözüm süreci hakkında yazılıp çizilen ve medyada konuşulan bir takım şeyler olduğunu belirten HDP Eş Genel Başkanı, şöyle devam etti:

“Sanki AKP ve HDP arasında gizli bir anlaşma varmış gibi çokça konuşulan bir dönem. Sanki AKP ile HDP kapalı kapılar ardında bir araya geliyor, Sayın Öcalan ile bir görüşme yapıyor ve kamuoyundan gizleniyor gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Şunu özellikle ifade etmek isterim. Biz AKP ile hiçbir konuda herhangi bir anlaşma yapmadık, yapmayız. AKP ile anlaşma yapanlar bellidir.

Biz barış meselesinde samimiyiz, ülkeye barışın gelmesi, barışın bu coğrafyada hüküm sürmesi için çok samimi, çok cesaretli ve çok haklı bir mücadele sürdürüyoruz. Çünkü barış bizim programımızdır, mücadelemizdir, ilkemizdir. Şunu da açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki Türkiye'de barışa, demokrasiye, insan hakları ve adalete dair AKP iktidarının herhangi bir şekilde adım atmadığını da biliyoruz. Bunun için hiç kimse HDP’yi suçlamasın. Hiç kimse HDP’nin Türkiye halklarına rağmen, Kürtlere rağmen farklı bir yol ve yöntem izleyeceğini düşünmesin. Biz ne yapacaksak sizlerle birlikte yapacağız. Biz ne yapacaksak, ne karar alacaksak sizlerle birlikte alacağız.”

“Şenyaşar ailesinden özür dilemek zorundasınız”

“Bu ülkenin Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesine, adalete büyük ihtiyacı var” diyen Buldan, “İşte Emine Şenyaşar annenin adalet çığlığını duymayan vicdanlara bir kez daha seslenmek isterim. Sizin Şenyaşar ailesine bir vicdan ve özür borcunuz var. Şenyaşar ailesinden özür dilemek zorundasınız, talep ettiği hakları vermek zorundasınız. Bundan da kimsenin kuşkusu olmasın. Biz kendi mücadelesiyle bu adaleti mutlaka Emine Şenyaşar annemize vereceğiz, kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu.

Buldan, “Bu ülkede adalet arayan sadece Emine Şenyaşar annemiz değil, bir kez daha gözaltına alınan Cumartesi Annelerine, Gezi'de çocuklarını yitiren annelere, Suruç Katliamı'nda çocuklarını yitiren ailelere, Roboskî ve bütün katliamlarda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine bir borcumuz var, adalet borcumuz var, vicdan borcumuz var. O adalet ve vicdan borcunu ödemekle yükümlüyüz. Bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz” diye ekledi.

HDP’nin 3 Temmuz'da Ankara’da Büyük Kongresini gerçekleştireceğini hatırlatan Pervin Buldan, “Büyük Kongremizde bir kez daha adalete olan güvenimizi, barışa olan ihtiyacı, özgürlüklere olan ihtiyacı hep birlikte kongre salonumuzdan haykıracağız” dedi.