Peşmerge Komutanı: Irak ordusu Haşdi Şabi’nin kontrolünde

Peşmerge Komutanı: Irak ordusu Haşdi Şabi’nin kontrolünde

Peşmerge Zerevani Kuvvetleri (Özel Kuvvetler) Komutanı General Aziz Veysi, İran destekli Şii milis grubu Haşdi Şabi’nin Kürdistan’ı tehdit etmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Clarion Project adlı yayın kuruluşuna açıklamalarda bulunan Aziz Veysi, Haşdi Şabi’lerin Irak’ta anayasal bir güç olmadığını, İran tarafından Bağdat yönetimine dayatıldığını vurguladı.

Aziz Weysi, “Şii milisler yasa dışı olarak oluşturulmuş ve Irak Hükümetine dayatılmıştır. Daha yakından bakıldığında, bunların şimdi Irak Savunma Bakanlığı'ndan daha kuvvetli oldukları görülebilir, -Savunma Bakanlığı onların kontrolündedir. Bunun anlamı şudur. Bu Heşdi Şabi militanlarının operasyonda oldukları alanlarda, Irak Ordusu değil, onlar yönetimdir. Bunlar ordu kontrolünde değildir, aksine ordu onların kontrolü altındadır” dedi.

ÜLKEMİZİ, HALKIMIZI, ONURUMUZU KORURUZ

Zerevani Kuvvetleri Komutanı General Veysi, “İran destekli Şii milisler Şengal’de Peşmerge'ye karşı tehditler ileri sürdüler, -sizce bu gelecekte olacakların bir işareti mi? Siz olası bir karşı karşıya gelmeye hazır mısınız?” şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Biz ülkemizi, onurumuzu ve halkımızı korumaya hazırız. Tartışma için iyi kanalların olduğunu biliyoruz, ve bütün Haşdi Şabi üyeleri de Kürdistan düşmanı değildir. Aksine, Haşdi Şabi içinde Kürdistan'ın gelişmesinden mutlu olan insanlar vardır. Ancak yazık ki kimi Haşdi Şabi üyeleri başka ülkelerin veya açık edilmemiş siyasi ajandaların etkisi altında çalışmaktadır ve bu unsurlar Şii topluluklarını Kürdistan bölgesine karşıt yönlendirmeye çalışmaktadır.”

DAİŞ’TEN DAHA KÖTÜ UYGULAMALARI VAR

 Aziz Veysi, “Bazı Şii milis üyelerin savaş suçu işlediği haberlerine ne diyorsunuz?” şeklindeki bir soru üzerine de şunları söyledi:

“Biz bunların orta Irak'taki Sunnilere karşı işledikleri suçlardan kaygılıyız. Bunların tutumları DAİŞ ile aynıydı ve hatta bazen daha kötüydü. Biz insanlığa karşı suç işleyen herkese karşıyız, bu ister Haşdi Şabi olsun, ister Peşmerge olsun, ister Irak ordusu veya ABD ordusu olsun. Ve umuyoruz ki bu suçlarını tekrarlamazlar.  Evet kaygılarımız var, ama başka türlü de düşman değiliz ve biz kimseyle çatışmak istemiyoruz.”