Peşmerge'den Neçirvan Barzani'ye destek

Başkan Neçirvan Barzani’nin “ulusal birlik” çerçevesinde Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi ve siyasi partiler arası görüşmelerin başlamasına yönelik başlattığı inisiyatif siyasi ve askeri yetkililerce olumlu karşılandı.

Peşmerge'den Neçirvan Barzani'ye destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Süleymaniye’de siyasi partiler ile ulusal meseleleri çözmek, bu temelde diyalog platformu oluşturmak amacıyla bir dizi görüşmeler başlattı. Barzani'nin geliştirdiği inisiyatife Peşmerge Bakanlığı'ndan destek geldi

Konu hakkında Rûdaw TV’nin sabah bültenine canlı bağlanan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Başkan Neçirvan Barzani’nin çabalarını ve konuşmalarının “önemli” konulara dikkat çektiğini belirterek şunları söyledi:

 “Konuşmasının içeriği, Bağdat ile ilişkilerimizin geleceği ve Peşmergenin güçlerini birleştirilmesi açısından, yine Kürdistan Bölgesi’nde iç barışın tahsisi ve tehditlerin nasıl uzaklaştırılacağı konuları bakımından önemliydi.”

“Peşmerge Bakanlığı 4 ülke ile reform projesini imzaladı”

Peşmerge Bakanlığı’ndaki reform projesine ilişkin ise Cabbar Yaver “Peşmergenin birleştirilmesi projesi, 2018 tarihinde Peşmerge Bakanlığı ile 4 ülke (İngiltere, Almanya, ABD ve Hollanda) arasında imzalanan 35 maddelik reform projesinin bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

“Peşmerge partilerin değil ülkesinin çıkarlarına hizmet etmeli”

Güçlerin Peşmerge Bakanlığı bünyesinde birleştirilmesinin nicel bir mesele olmadığına dikkat çeken Yawer, "Birleştirme projesi kararlıkla yürütülmeli. Çünkü tüm dünyanın güvendiği bu güç partilere değil, ülkesinin çıkarlarına hizmet etmeli” şeklinde değerlendirdi.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Peşmerge güçlerinin birleştirilme projesinin devam ettiğini belirterek, “Daha dün iki Peşmerge tugayının birleştirilme süreci tamamlandı. Peşmerge Bakanlığı’na bağlı, KYB ve KDP’nin 70’inci ve 80’inin güçlerinden alınan 21 Peşmerge birliği mevcut” dedi.

“Neçirvan Barzani’nin konuşması önemli mesajlar içeriyordu”

Yaver, Başkan Neçirvan Barzani’nin “ulusal birlik” inisiyatifi ve Süleymaniye ziyaretini ise şöyle değerlendirdi: 

"Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Süleymaniye’yi ziyareti, Kaleçolan Askeri Akademisi’nin mezuniyet törenindeki konuşması ve özellikle siyasi partiler ile bir araya gelmesi çok önemli bir adımdı. Konuşmaları Bağdat ile geleceğimizi, kendi iç sorunlarımızın çözümüne zemin hazırlanması, Peşmergenin birleştirilmesi, Kürdistan Bölgesi’nin iç barışının tahsisi ve risklerin nasıl bertaraf edileceği konularında önemli mesajlar içeriyordu” şeklinde konuştu.

Yaver, KDP ile KYB politbürolarının toplanmasının da memnuniyet verici bir gelişme olarak niteleyerek, “ulusal birlik” çerçevesinde tüm siyasi partilerin bu sürece katılmasını umut ettiğini kaydetti.

Sirwan Barzani: Peşmergenin birleştirilmesi herkesi memnun eder

Öte yandan konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Peşmerge Mahmur-Gwer Cephesi  Komutanı Sirwan Barzani, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesini Başkan Barzani de dahil tüm siyasi tarafların desteklediğini ve hiç kimsenin bu sürece karşı olmadığını söyledi.

Zaho Askeri Akademisinin 27’inci eğitim devresi mezuniyet törenine katılan Peşmerge Mahmur-Gwer Cephesi Komutanı Sirwan Barzani, “Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi konusu hayati bir konudur. Söz konusu eğitim devresi Peşmergenin birleştirilmesi projesinin bir parçası ve Koalisyonun desteği ile gerçekleşti” dedi.

"Peşmergenin, akademi mezunu eğitimli subaylara her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyduğunu” dile getiren Sirwan Barzani, mezun olan subayların Peşmerge birliklerinde çeşitli kademelerde görevlendirileceklerini kaydetti.

Başkan Neçirvan Barzani’nin Peşmerge Güçlerini birleştirilmesine yönelik açıklamasına ilişkin ise Mahmur-Gwer Cephesi Peşmerge Komutanı Sirwan Barzani şunları söyledi:

"Peşmerge güçlerinin birleştirilmesinden memnuniyet duymayacak tek bir kişi bile olmadı. Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Başbakan ilk günden itibaren bu projeyi desteklediler. KDP ile KYB arasındaki soğukluk projenin hayata geçirilmesini yavaşlatmıştı.”

Barzani, bu sürecin hızlandırılmasının Koalisyon güçlerini de memnun ettiğini sözlerine ekledi. (Rudaw)