Peşmerge'ye karşı savaşmak istemeyen Kürt ve Türkmenler silah bırakıyor

Peşmerge'ye karşı savaşmak istemeyen Kürt ve Türkmenler silah bırakıyor

Haşdi Şabi saflarındaki Türkmen ve Kürt milislerin Peşmerge’ye karşı savaşmak istemedikleri ve silah bıraktığı bildirildi.

Kürt ve Türkmenlerin silah bıraktığı Peşmerge kaynaklarınca doğrulandı.

Kerkük’ün güneyindeki Beşir köyü cephesinde görevli Peşmerge kaynakları, iki gün önce Haşdi Şabi saflarındaki Kürt ve Türkmen milislerinin Peşmerge’ye karşı savaşmak istemedikleri için silah bıraktıkları bildirildi.

Silah bırakan Haşdi Şabi milisleri komutanlarına açıkça “Biz Peşmerge’ye karşı savaşmak için Haşdi Şabi saflarına katılmadık. Savaşmak istemiyoruz” dedikleri öğrenildi.  

Haşdi Şabi içerisinde yer alan Türkmenlerin büyük kısmının Xurmatû ilçesinden olduğu ve “ Uzun yıllardır Kürtlerle içiçe yaşıyoruz. Komşuyuz. Onlara karşı düşmanlık yapamayız” dedikleri bildirildi.

Öte yandan Haşdi Şabi komutanlarının saflarındaki Kürt ve Türkmen savaşçılarını,  Peşmerge mevzilerine yakın görev yerlerinden alarak başka bölgelere gönderildiği ise gelen haberler arasında.

BasNews’e konuşan Batı Kerkük Cephesi Komutanı Husên Yezdanpena, Türkmen ve Kürt milislerinin Peşmerge’ye karşı savaşmaya hazır olmadığını belirterek “Özellikle Haşdi Şabi içerisinde bize haber gönderek ‘Peşmerge’ye karşı savaşmayacağız’ diyen savaşçılara çok teşekkür ediyoruz.  Birçok Haşdi Şabi milis bu yüzden silah bıraktı” dedi.

Germiyan PDK Ofisi Sorumlusu Ekrem Salih, Haşdi i saflarındaki Türkmenlerin Peşmerge’ye karşı savaşma olasılığından rahatsız olduğunu söyledi.  Ekrem Salih,  “Türkmenler böyle bir savaşta kendilerinin büyük bir zarar göreceğini biliyorlar” dedi.

Ekrem Salih, Haşdi Şabi milislerinin parçalı olduğunu Irak’ta İbadi, Malik, Sadr ve Sistani’ye bağlı güçler arasında çelişkiler nedeniyle birlikte hareket edemediğini  sözlerine ekledi.