Peter Galbraith: Kürdistan'ın bağımsızlığı meselesi ABD ile İran'ı yan yana getirdi ancak böyle devam etmez...

Peter Galbraith: Kürdistan'ın bağımsızlığı meselesi ABD ile İran'ı yan yana getirdi ancak böyle devam etmez...

ABD'li eski diplomat Peter Galbraith, "konu Kürdistan'ın bağımsızlığı olunca, ABD, dostumuz olan bir halkın karşısında İran'ın yanında yer alıyor. Bu böyle devam etmez." dedi.

Referandumdan önceki günlerde de Kürdistan'da bulunan, 25 Eylül günü bağımsızlık referandumunu yakından takip eden eski Amerikalı diplomat CNN International'ın referandum ve ABD'nin tavrıyla ilgili sorularını yanıtladı. 

Son derece barışçıl ve şiddetten uzak geçen Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunun başarılı geçtiğini vurgulayan Galbraith, referandum gözlemlerine yer verdi ve Kürt halkının büyük bir heyecan ve çoskuyla yüksek oranda 'evet' dediğine değindi.   

Komşu ülkelerin referandum sonrasında çok sert tepki gösterdiklerini ancak bunun beklenmeyen bir durum olmadığını ifade etti. Kürtlerin bağımsız devlet kurmalarının Irak'ı istikrarsızlaştıracağı iddialarının hatırlatılması üzerine Galbratith, Irak'ın zaten uzun yıllardır istikrarlı bir ülke olamadığının altını çizdi. 

ABD'nin bu konudaki tepkisinin önemli olduğunu söyleyen Amerikalı diplomat, ABD'nin önünde iki seçenek olduğunu kaydetti. Ya, barışçıl, demokratik ve batılı değerlere yakınlık duyan Kürtleri destekleyecek. Ya da, İran'ın arka bahçesi haline gelmiş merkezi Irak hükümetinin yanında duracak. Diğer yandan, Bağdat'ı giderek daha fazla etkisi altına alan İran'ın, peşmergeyle savaşmaya hazır Heşdi Şabi milis birliklerinin sponsuru ve kurucusu olduğunu kaydeden diplomat, Heşdi Şabi'nin bizzat İran'ın dış operasyonlar sorumlusu ve Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani tarafından kurulduğunu hatırlattı.

Öte yandan, Galbraith, Donald Trump'ın, bölgede huzursuzluk yarattığı için İran'la olan nükleer anlaşmayı bozmak istediğini ancak konu Kürdistan'ın bağımsızlığı olunca İran'la yanyana durmasının çelişkili olduğunu, bunun uzun süre devam etmeyeceğini iddia etti. Amerikan Senatosunda, Kürdistan'ın bağımsızlığından yana girişimlerinin artmasının Donald Trump'ın fikrini değiştirmesinde etkili olacağı öngörüsünde bulundu.

Daha önce ABD'nın Hırvatistan Büyükelçisi de olan Galbraith, ABD'nin geleneksel olarak yeni kurulan ülkeleri tanımakta ağır davrandığını ve Yugoslavya ve Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecini örnek gösterdi. Bunun Kürdistan için de geçerli olduğunu öne sürdü. Ancak Irak'tan ayrılığın gerçekleşip, bağımsızlık ilan edildiğinde, ABD'nin ve diğer ülkelerin sonucu tanımalarını beklediğini sözlerine ekledi.