PKK muhalifi Kürt gençlerine, PKK propagandası yapmaktan ceza verildi

PKK muhalifi Kürt gençlerine, PKK propagandası yapmaktan ceza verildi

PKK politikalarına muhalif duruşlarıyla bilinen Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği’nin (Komeleya Tevgera Ciwanên Kurdistanê) 3 üyesi, “PKK propagandası yaptıkları” iddiasıyla 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Rudaw’da yayınlanan habere göre Diyarbakır Başsavcılığı, 15 Şubat 2015 tarihindeki eylemleri düzenledikleri gerekçesiyle 4 Kürdistan Gençlik Hareketi (Tevger) üyesine yönelik dava açtı. Mahkeme, 7 Temmuz’daki duruşmada 3 Tevger üyesine 15’er ay hapis cezası verdi.

Kendilerini “devlet isteyen Kürt gençleri” olarak tanımlayan Tevger üyeleri, PKK’ye muhalif duruşuyla öne çıkıyor. Tevger üyeleri, PKK’yi “Kürt ulusunun devletleşmesine karşı olduğu” gerekçesiyle benimsemiyor. Buna rağmen Tevger üyeleri, “PKK propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandı.

Yargılanan gençlerden Welat Dijwar, bir hafta sonra cezaevine girecek. Mühendislik fakültesinde öğrenci olan Dijwar’ın okulunu bitirmesine bir yıl kalmıştı. Alacağı ceza, Kürt öğrencinin öğrenimini de olumsuz etkileyecek.

Rûdaw’a konuşan Welat Dijwar, şunları kaydetti:

“Kobani kenti 2015 tarihinde IŞİD’den temizlendiğinde, hem bunu kutlamak hem de PYD’yi eleştirmek amacıyla eylem ve basın açıklaması yaptık. O eylemde, hem PYD’ye hem de YPG’ye bir çok eleştirimiz vardı. Yaptığımız açıklamaya karşı Türkiye devleti dava açtı. Geçtiğimiz hafta görülen davada bize ceza kesildi.’’

Tevger Başkan Yardımcısı Roger Çager, PKK ile aralarında fikir çatışmasını olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Aramızdaki fikir çatışması bazen fiziki çatışmaya da dönüşebiliyor. Aramızdaki fikir çatışması devam ediyor. Çatışmamız devlet olma ile devlet olmama karşıtlığı üzerine. Ancak mahkeme, PKK propagandası yaptığımız gerekçesiyle için bizi cezalandırdı. Ama biz , ceza aldığımız açıklamada şunu söyledik; ‘PKK, Güney ve Rojava Kürdistan’ında halka baskı uyguluyor.’ Ancak mahkeme, bize PKK propagandası yapmaktan ceza kesiyor.’’