'PKK ve Haşdi Şabi gitsin, Peşmerge gelsin'

'PKK ve Haşdi Şabi gitsin, Peşmerge gelsin'

Şengal Kaymakamı Mehma Halil, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den Heşdi Şabi ile PKK’ye ait güçlerin Şengal’den çıkartmalarını talep ettiklerini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Mehma Halil, “Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den PKK’ye ait güçlerin Şengal’den çıkarmalarını talep ettik. Çünkü bu güçler halk ve insani yardım derneklerine sorun çıkartarak, ilçe merkezine girmesini engelliyorlar” dedi.

“Birkaç gün önce Barzani Yardım Vakfı’nın çalışanlarına karşı sorun çıkarttılar” diyen Mehme Halil, “Yaşanan, yasadığı sorunları anayasa ve hukuka uygun olarak çözülmesi için Şengal halkının da yardım etmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Peşmerge ve askerden (Irak askeri) oluşacak ortak bir gücün oluşturulmasını Adil Abdulmehdi’den talep ettik” diyen Mehme Halil, sözlerine şunları ekledi:

“Peşmerge ve askerden oluşacak ortak bir gücün bölgede asayiş ve istikrarın sağlanana kadar bu görevi üstlenmesi gerekiyor. Sınırlar askerler tarafından korunarak, Heşdi Şabi’nin bölgeden çıkartılması ve PKK’ye ait karargahların bölgede kalmaması gerekiyor. Çünkü yasa dışı bir güç ve bölgenin yeniden yapılandırılması sürecini tıkıyor. Halkın evlerine, barklarına dönmesine izin vermiyorlar. Siyah camlı araçlar kullanıyorlar. Tüm yaşananlar da Irak Anayasası’na aykırıdır.”

Irak Hükümeti tarafından geçen ay Şengal’deki tüm yasadığı güçlerin bölgeden çıkması talep edildi.

28 Nisan’da Barzani Yardım Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “28 Nisan Pazar günü, Amerikan Lebraskay Kilisesi ile birlikte Şengal’de halka yardım dağıttıkları sırada, vakıf çalışanlarının PKK’lilerin saldırısına uğradığı ve Barzani Yardım Vakfı Şengal Ofisi Sorumlusu’nun alıkonularak tutuklandığı” belirtilmişti. 

Açıklamada, “PKK’lilerin bu tavrını sert bir şekilde kınıyor, mevcut durumda Şengal halkına yardım edemeyeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz. PKK’liler Şengal’de sivil halka ve diğer uluslararası insani yardım örgütlerine karşı şiddet uyguluyor. Bu durum gönüllü çalışan görevlilerimizin hayatını tehlikeye atmaktadır” ifadelerine yer verilmişti.

Barzani Yardım Vakfı, yaşananlardan ötürü; Irak hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM), IŞİD karşıtı koalisyon ve insan hakları kuruluşlarına da Şengal’deki silahlı grupların bu bölgeyi kendi çıkar çatışmaları için kullanmalarına fırsat verilmemesi çağrında bulunmuştu.