PKK ve Haşdi Şabi'nin Şengal anlaşması

Şengal’de 2 bin Ezdi’nin Haşdi Şabi ile PKK’nin saflarına alınmasına ilişkin PKK ve Iraklı çevrelerin anlaştığı iddia edildi.

PKK ve Haşdi Şabi'nin Şengal anlaşması

Şengal’de 2 bin Ezdi’nin Haşdi Şabi ile PKK’nin saflarına alınmasına ilişkin PKK ve Iraklı çevrelerin anlaştığı iddia edildi.

Haftalık Bas Soranî Gazetesi’nin Şengal’de güvenilir bir kaynağa dayandırdığı habere göre; PKK'nin 2 bin Ezdi gencin YBŞ güçlerine bağlanmasını önerdiği, ancak Bağdat yönetiminin buna sıcak bakmadığı, bunun üzerine 2 bin Ezdi gencinin hem PKK hem de Haşdi Şabi’ye bağlanmasının kararlaştırıldığı ileri sürüldü.

Bas Gazetesinde yer alan haberde Şengal İlçe Meclisi Başkanı Weys Nayif'in görüşlerine yer verildi:

"PKK ve Haşdi Şabi yasal olmayan iki güç olarak Şengal’de bulunuyorlar. Her iki güç bölgede huzur ve istikrarın hakim olmasına izin vermiyor. Bu nedenle IŞİD saldırıları ve Haşd, Şabi işgali süzerecinde Şengalden kaçan halk evlerine dönemiyor. Meşru olmayan bir durum her iki güç arasındaki zımmi uzlaşı sayesinde devam ediyor. Bağdat Şengal ve halkına yardım edeceğine halkın hizmetinde olmayan PKK ve Haşdi Şabi gibi gayrı meşru iki güce aleni bir şekilde destek veriyor.

IŞİD saldırılarını bahane eden PKK’ye bağlı YBŞ güçleri Şengal’e yerleşmiş ve Irak’a bağlı Şii Haşdi Şabi güçleri ile ortak hareket etmişti. YBŞ’nin Haşdi Şabi milisleri gibi Bağdat hükümetinden maaş aldığı belirtiliyor.

2016 tarihinde Peşmerge Güçleri’nin Şengal’i IŞİD’den kurtarması ardından 16 Ekim’de yaşanan ihanet ardından Şengal ve Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında kalan Kürdistani bölgeler Haşdi Şabi milislerince işgal edilmişti.