PKK'den referandum karşıtı açıklama

PKK'den referandum karşıtı açıklama

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, NewsChannel televizyonunda yayınlanan ‘Ülkeden’ programının konuğu oldu. Kalkan'ın, Türkiye ve Kürdistan gündemine ilişkin fikir beyan ettiği konulardan biri 25 Eylül'de yapılacak olan Kürdistan bağımsızlık referandumuydu. 

"Dört parça Kürdistan’da demokratik siyasetin onayını almış mıdır?"

Kalkan, Kürdistan'ın güneyinin bağımsızlığının oylanacağı referandum için dört parçanın da onayının alınıp alınmadığı gibi anlaşılması güç bir soruyla devam ettiği açıklamaları şöyle:  

"Güney Kürdistan’da referandum tartışmasını bir propaganda olarak öne attılar. Bununla bazı çevreleri etkilemeye çalıştılar. Bize karşı propaganda olsun diye kullanmak istediler. Bu referanduma kim karar veriyor? Referandum yapan bir sistem yok, işleyen bir demokrasi yok! Bir yönetim karar almış, ama o yönetim yetkiyi kimden alıyor? Yetki aldığı sistemi işletebiliyor mu? Bunların hiçbirisi yoktur. Kürt toplumunun onayını almış mıdır? Dört parça Kürdistan’da demokratik siyasetin onayını almış mıdır? Ulusal kongre oluşturulmuş mu? Bu referanduma kim karar veriyor? ‘Ben yaparım olur’ demek dar bir propaganda işine benziyor.

Apo önderliğinde PKK başarabilir"

Halkın bilinçlenerek gerekirse yüzyıllarca savaşarak, bedel ödeyerek bağımsızlığı kazanacağını bunu da Apo önderliğindeki PKK'nin başarabileceğini dile getiren Kalkan, her parçada PKK dışında kalan Kürt hareketlerini yok saydığını ima etti:

"Öyle referandumla da buna karar verilemez. Zaten bu hak, Kürt halkının devredilemez, tartışılamaz, engellenemez hakkıdır. Bu halk mutlaka bağımsız ve özgür olacak. Bilinçlenecek, örgütlenecek, savaşacak, bedeli neyse ödeyecek, gerekirse yüzyıllarca savaşacak ama sonunda mutlaka kazanacak! PKK bunun hareketidir. Önder Apo bunun önderliğidir. Biz böyle bir bağımsızlık ve özgürlük hareketiyiz. Böyle doğduk, kırk yıllık direnişle bu noktaya geldik. Bazıları bu büyük bağımsızlık ve özgürlük hareketini parçalamak istiyorlar. Bunlar doğru yaklaşımlar değildir."

Kuzeydeki seçimler referandumdu!

Kalkan, Türkiye parlamentosuna milletvekili gönderen genel seçimleri de kuzey Kürtlerinin referandumu olarak değerlendirdi. Bağımsızlığın hiç bir şekilde gündeme gelmediği ya da programa alınmadığı bu seçimlerde bağımsızlıktan yana oy kullanıldığını iddia etti: 

"Bakur’da seçimlerin hepsi referandumdu. 29 Mart 2009 seçimleri, 12 Haziran 2011, 29 Mart 2014 vb. seçimlerin hepsine referandum denildi. Bu seçimlerde Kürt halkı tercihini özgürlük ve bağımsızlıktan yana kullandı ve kazandı. Referandum bir oylamadır. Bunu öne süren güçler hiç seçime girmemiş gibiler. Kuzey halkı defalarca bunu yaptı ve iradesini ortaya koydu. Amed, demokrasinin başkenti ve kalesi olduğunu, Kürt özgürlüğünün temsilcisi olduğunu onlarca kez ortaya koydu. Şimdi de ortaya koyuyor. Kürdistan sahipsiz değil, Kürt toplumu dilsiz ve iradesiz değildir. İradesini ortaya koymamış da değildir."

"Bir iki şehirde referandum yapılacak"

Kalkan, referandumun Güney Kürdistan'ın tamamında değil sadece bir iki şehrinde yapılacağını da iddia etti: 

"Şimdi birileri çıkmış, güney Kürdistan’ın hepsinde de değil, bir iki şehirde halkın iradesi ortaya çıksın oylama yapacağını söylüyor. Böyle halk iradesi olmaz. Sözü edilen bu referandumun eksikliği var. Biz Kürt halkının bağımsız ve özgür olmasına karşı çıkmak bir yana bunun hareketiyiz zaten"