PKK’li Kalkan: En büyük patlama sanat ve edebiyat alanında olacak

PKK’nin kurucularından Duran Kalkan, kimilerinin “PKK eşittir silah” dediğini ve her türlü yakıştırmayı yaptığını belirterek, “silahlı mücadelenin meşru savunma amaçlı" olduğunu söyledi.

PKK’li Kalkan: En büyük patlama sanat ve edebiyat alanında olacak

PKK’in kuruluşunun 45’inci yılı nedeniyle ANF’ye konuşan örgütün kurucularından Duran Kalkan, PKK lideri Abdullah Öcalan ile Ekim 1973’te tanıştığını ve ilk gördüğünde Öcalan’ın kitap okuduğunu anlattı.

Kalkan, “50 yıl önce Kürt’ün adı yoktu. Kürtlük kaçınılan, saklanılan bir kimlikti. Kürt, kendini Kürt olarak ifade etmek istemiyordu, utanıyordu kimliğinden. Oysaki şimdi Kürtlük insanlığa ışık tutan bir kimlik” diye konuştu.

Bunun PKK sayesinde kazanıldığını savunan Kalkan, “Bazıları bu gelişmeyi büyük diktatörlük, devlet kurmak olarak algılıyorlar ama öyle bir şey yok” dedi.

 “Şu an dünyanın bütün toplumlarında sanat ve edebiyat için en güçlü zemin Kurdistan'da, Kürt toplumunda var” diyen Kalkan, “Buna rağmen sanat ve edebiyat bu düzeyde gelişiyor mu? Hayır, çok zayıftır” yorumunu yaptı.

Kendine sanatçıyım, edebiyatçıyım diyenlerin PKK ve Abdullah Öcalan “gerçeğini görmediğini” savunan ve bu konuda eleştirilerde bulunan Kalkan, “İnanıyoruz ki önümüzdeki büyük patlama sanat ve edebiyat alanında olacak. Devrim büyük bir kültür devrimi olarak sanat ve edebiyatla daha çok gelişme sağlayacak” ifadesini kullandı.

Duran Kalkan, PKK’nin silahı tercih etmesi hakkında, “Silahlı mücadele Kurdistan'da baştan beri tartışmalı bir alandır. Bazıları PKK eşittir silah diyor, öyle sananlar var. Bazıları büyük yanlışlık diyorlar, her türlü yakıştırmayı yaptılar. Dış dünyadan yapıyorlar ama Kürtler adına da yapıyorlar” dedi.

Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki savunmalarında, "Dünyayı yenecek gücümüz olsa bile hiç kimseye saldırmayacağız, dünya birleşip üzerimize gelse meşru demokratik haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dediğini anımsatan Kalkan, “Silahlı mücadele de bu temelde gündeme geliyor. Bu anlamda bir meşru savunmadır. Tamamen öz savunma kapsamında yürüyor” görüşünü dile getirdi.

 “Kurdistan için silahlı mücadele zorunluydu” diyen Kalkan, “AKP-MHP saldırıları ortada. Bu silahlı mücadele olmasın biz siyaset yapalım diyenler varsa ahmak derim sadece. 50 yıldır bunu söyleyenleri duyuyoruz, buna karşı PKK mücadele etti” ifadesini kullandı.