PKK'ye karşı ortak operasyon: Hangisi doğru?

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken İran ile PKK'ye yönelik ortak operasyon konusunda değerlendirmelerde bulundu.

PKK'ye karşı ortak operasyon: Hangisi doğru?

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken İran ile PKK'ye yönelik ortak operasyon konusunda değerlendirmelerde bulundu.

İran'la ortak operasyon

İran ile PKK'ye yönelik ortak operasyon konusunun uzun bir süredir gündemlerinde olduğunu dile getiren Erdoğan, "Uzun zamandır İran-Türkiye sınırında... Orada biliyorsunuz PKK'nın İran yüzü PJAK'tır. PJAK'tan İranlılar rahatsız. Tabii biz de PKK'dan rahatsızız. Bunlara karşı ortak operasyon, ortak eylemi konuştuk. Hamdolsun bu gece yapıldı. Daha önce de yapıldı ama bu daha kapsamlı bir şey oldu” dedi.

Bu operasyonların devam edeceğini belirten Erdoğan, “Bizim buradaki kararlılığımız birçok şeyi de orada farklı bir şekilde etkileyecektir. İş burada kalmayacak. Bunun devamı var. İran tarafı da bizim arkadaşlarımız da kararlılıklarını sürdürüyorlar. Ortak operasyonlar. Ne kadar etkisiz hale getirildiği daha açıklanmadı" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın bu söylemleri, İran'la PKK'ye ortak operasyon konusundaki belirsizliği artırdı.

İlk olarak Soylu duyurdu

Türkiye ile İran'ın PKK'ye ortak bir operasyon gerçekleştirecekleri konusu 15 gün önce 6 Mart'ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan bir açıklama ile gündeme geldi:

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'nda yerel seçimlerle ilişkin açıklamalarda bulunan Soylu, İran'la PKK'ya yönelik birlikte operasyon yapacaklarını dile getirmişti.

İran ortak operasyonu doğruladı

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari, 17 Mart'ta İran'ın sınır güvenliğiyle ilgili Tahran'da düzenlediği basın açıklamasında Türkiye-İran sınırının kontrolü için ortak operasyon düzenleneceğini açıkladı.

Türkiye ile ortak sınırın korunması için çok iyi adımlar attıklarını söyleyen Zülfikari, "Türkiye-İran sınırında ortak operasyon yapacağız. Sınırda genel olarak sorun yok" dedi.

Soylu: İran ile PKK'ye ortak operasyon gerçekleştirdik

Dün bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sabah saatlerinde İran ile PKK'ye ortak operasyon yaptıklarını dile getirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "15 gün önce dedim ki, 'İran'la ortak operasyon yapacağız.' Tarihimizde ilk defa, 2-3 defa Tahran'a, İran'a gittik geldik. Onlar da geldiler. Bu sabah 08.00 itibarıyla İran'la doğu sınırımızda PKK'ya yönelik ortak operasyon yapmaya başladık. Sonucu açıklayacağız. Bunlara nefes aldırmayacağız." dedi.

İran'dan Soylu'ya yalanlama: Operasyon yapmadık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun PKK’ye karşı İran ile ortak operasyon başlatıldığı yönündeki açıklamasına Tahran’dan yalanlama geldi.

İran, söz konusu  operasyona katılmadıklarını açıkladı.

Yarı resmi Fars haber ajansına konuşan bir kaynak, ‘Türkiye ordusunun bu sabah operasyon başlattığını ancak İran güçlerinin katılmadığını’ söyledi.

Hangi taraf yalan söylüyor?

Tüm bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aynı açıklamayı yapması kamuoyunda soru işaretleri oluşturdu: 

  • Türkiye ile İran ortak bir operasyon gerçekleştirdiler mi?
  • Ortak bir operasyon gerçekleştiyse İran neden bunu yalanlıyor?
  • Ortak bir operasyon gerçekleşmediyse Türkiye neden İran'ın operasyona katıldığını ileri sürüyor?

Görünen o ki, sınırda PKK'ye karşı operasyonlarını bahar ile birlikte başlatan Türkiye, bir şekilde İran'ı da PKK'ye karşı harekete geçirerek, operasyonlar karşısında PKK'nin harekat alanlarını daraltmak istiyor.

İran ise bölgesel rekabet içinde bulunduğu Türkiye'nin başına bela PKK'ye karşı harekete geçmenin kendi politikaları için faydalı olmayacağının farkında. Ancak diğer yandan ABD'nin küresel ambargosu nedeniyle de ekonomik olarak problemli bir süreç yaşayan İran, Türkiye'ye nefes borusu gözüyle bakıyor ve özellikle bu süreçte Türkiye'nin karşısında durmak ta istemiyor.

İran'ın başta Cemil Bayık olmak üzere, PKK ile iyi ilişkiler geliştirdiği, PJAK'ın faaliyetlerinin de bu kapsamda sınırlandırıldığı iyi biliniyor. Bu şartlarda yapılan bu açıklamalardan biri veya her ikisi gerçeği yansıtmıyor ve tamamen belirli çevrelere mesaj içeriği barındırıyor.

İktidarın seçimi tamamen milliyetçi söylemlere ve Kürt karşıtlığına dayandırdığı düşünüldüğünde, PKK'ye karşı ortak operasyon söyleminin, iç kamuoyuna yönelik bir propaganda olduğunu dile getirmek daha olası bir değerlendirme gibi görünüyor.