Plasschaert: Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kararı durumunu kötüleştirecek!

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz yasasıyla ilgili verdiği kararın, Irak durumuna kötü etki edeceğini söyledi.

Plasschaert: Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kararı durumunu kötüleştirecek!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz yasasıyla ilgili verdiği kararın, Irak durumuna kötü etki edeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşan BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz yasasıyla ilgili kararı hususunda uyarıda bulunarak, kararın bir çok soruyu beraberinde getirdiğini belirtti.

Erbil ile Bağdat arasında anayasal çerçevede güçlü ilişkilerin olmasını her zaman desteklediğini kaydeden Plasschaert, çözüme kavuşturulmayan sorunların yeni sorunlar doğurduğunu ifade etti.

Irak’ta yeni hükümetin kurulması için görüşmelerin yürütüldüğü süreçte Federal Mahkeme’nin kararının gelmesine dikkat çeken Plasschaert, “Niye böyle bir süreçte bu sorun canlandırıldı? Bu karar niye verildi? Bu durumu kaotikleştirdi. Irak’ın bu süreçte karar verecek bir parlamentoya ihtiyacı var” dedi.

Sürecin tehlikeli olduğunu vurgulayan Plasschaert, yakın veya uzak gelecekte bu kararın Irak’ın istikrarını tehlikeye atacağını kaydederek, sorunların anlayış ve koordinasyon ile çözülmesi gerektiğini ifade etti.