Polimetre'den ittifak anketi: HDP'ye iyi haber!

Polimetre'den ittifak anketi: HDP'ye iyi haber!

AK Parti ve MHP’nin seçim sisteminde ittifakların yolunu açan düzenlemesi Cumhur ittifakına beklenildiği ölçüde yaramadı. Söz konusu değişiklik yapılmasıydı AK Parti’nin bugün 295 olan sandalye sayısı 307, MHP’nin 49 olan milletvekili sayısı 53 olacaktı

Erken seçim tartışmalarıyla yeni siyasi aktörlerin boy göstermeye başladığı siyaset arenasında veri madenciliği analisti M. Günal Ölçer, kurucusu olduğu Polimetre,' Seçim İttifaklarının Siyasi Partilerin Çıkartacakları Milletvekili Sayısına Etkisi’ çalışması yaptı.

Çalışma olası 4 ittifak senaryosuna göre, siyasi partilerin 2018-Haziran Genel Seçimlerinde çıkarttıkları ve bugün veya 2023-Haziran tarihinde yapılacak bir genel seçimde çıkartacakları milletvekili sayılarını hesaplıyor.

Gerçekleşen senaryo Cumhur ittifakı, Millet ittifakı ve tek başına HDP senaryosu CHP ve İYİ Parti için en iyi sonucu senaryo olarak görülüyor. HDP’nin Millet ittifakına katılması durumunda CHP 2, İYİ Parti’nin 4 HDP’nin milletvekili sayısı 12 artıyor.

Polimetre’nin çalışmasına göre, 2018 seçimlerinde uygulanan senaryo HDP için ‘en kötü senaryo’ olarak değerlendirildi. Bu senaryonun dışında hangi senaryo uygulanırsa uygulansın HDP’ye yarıyor. Yani şu an 70 milletvekili olan HDP, bundan sonraki seçimlerde uygulanan senaryonun dışında gerçekleşecek senaryoda HDP, 6, 8 veya 12 milletvekili fazla olacak. HDP’nin Millet İttifakına girmesi ise olumlu.

AK Parti MHP siyasi partilerin ittifak yapmasını sağlayan yasayı çıkartarak stratejik bir hata yaptıkları anlaşılmıştır. 2018 Haziran Genel Seçimlerine partiler ittifak yapmadan girseler AK Parti:12, MHP:4, HDP:6 fazla, CHP:16, IYI:6 eksik milletvekili çıkartırlardı.