Pompeo: Bağımsız, Özgür ve Egemen bir Irak istiyoruz

Pompeo: Bağımsız, Özgür ve Egemen bir Irak istiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ile yaptığı telefon görüşmesinde kendisine, “ABD’nin bağımsız, özgür ve egemen bir Irak istediğini” söylediği belirtildi.

Pompeo Bağdat’taki gelişmeleri değerlendirmek için ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Katar Emiri Tamam bin Hamad El Tani ile görüştü.

Rudaw’ın haberine göre ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde yaşanan olayların ardından bölgeye 750 takviye asker göndereceklerini açıklamıştı.

Askerlerin bir bölümünün intikali, 82. Hava İndirme Tümeni’nin sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Amerikalı yetkililer, ilk aşamada Kuveyt’teki üste görevli 750 takviye askerin bölgeye gönderileceğini, önümüzdeki günlerde de bölgeye gönderilecek asker sayısının 4 bini bulabileceğini belirtmişti.

ABD ordusunun 82. Hava İndirme Tümeni’nin Twitter hesabından yaklaşık 650 askerin uçaklara binerek bölgeye intikal etmeye hazırlandığı anların fotoğrafları paylaşıldı.

Irak’ta şu anda 5 bin ABD askeri görev yapıyor. ABD’nin geçtiğimiz hafta sonu Irak’taki Şii milislere ait hedefleri vurduğu hava harekâtı ABD askerlerinin ülkeden çekilmesi çağrılarını güçlendirdi. Büyükelçilik önündeki protestolara katılan göstericilerin çoğu, Irak’ta ABD’nin varlığına son vermenin temel amaçları olduğunu söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Bağdat Büyükelçiliği’nde yaşananlar kapsamında, Irak ve İran’ın bölgedeki nüfuzuna karşı konulmasına ilişkin bölge ülkeleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Pompeo, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Katar Emiri Tamam bin Hamad El Tani ile görüştü.

Açıklamada Pompeo’nun Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmesinde, ABD Büyükelçiliği’ne yönelik İran destekli saldırısını kınadığı, Irak hükümetinin yabancı temsilcilikleri korumakla mükellef olduğu belirtildi.

Açıklamada Pompeo, ABD’nin bağımsız, özgür ve egemen bir Irak istediğini Trump yönetiminin de bu amaç doğrultusunda hareket ettiğini söylediği aktarıldı.

Pompeo, Netanyahu ile görüşmesinde ise “İsrail’in İran’ın nüfuzuna karşı koyulması konusundaki kararlılığı için teşekkür ettiği”, Katar Emiri ile görüşmesinde de “Katar’ın İran’ın nüfuzu karşısında gösterdiği dayanışmayı takdir ettiği” belirtildi.