Putin: Operasyon planlanan şekilde ilerliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da operasyonların planlandığı şekilde ilerlediğini söyledi.

Putin: Operasyon planlanan şekilde ilerliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki milliyetçiler ve Ortadoğu’dan gelenler de dahil olmak üzere yabancı paralı askerlerin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını söyledi.

Putin ve Güvenlik Konseyi’nin üyeleri, toplantının başında Ukrayna’daki özel operasyon sırasında ölen Rus askerleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Putin, Ukrayna’daki özel operasyonda hayatını kaybeden askeri personelin ailelerine 5 milyon rublelik ek destek sağlanması talimatı verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şu ifadeleri kullandı:

"Askerlerimiz ve subaylarımız sivil halk arasında can kayıplarının meydana gelmemesi için çabalıyor. Ancak maalesef kendi aralarında kayıplar oluyor. Bizim görevimiz, Rusya halkının güvenliği için savaşırken ölen ve yaralanan arkadaşlarımızın ailelerine destek olmak.

Ukrayna’daki özel operasyon sırasında hayatını kaybeden tüm askerlerin ailelerine yasaların öngördüğü şekilde sigorta ve tek seferlik 7 milyon 421 bin rublelik ödeme yapılacak. Bunun yanı sıra ölenlerin ailelerine aylık olarak da tazminat ödenecek. Ayrıca ölen her bir askerin ailesine 5 milyon ruble tutarında ek bir ödeme yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Rus lider Ukrayna’daki tüm çatışma bölgelerinde Rusya ordusu tarafından insani koridorların oluşturulduğunu belirtti.

Putin’in açıklamaları şu şekilde:

“-Ukrayna’daki askeri eylemlerin gidişatı, Rusya’nın kesinlikle Neo-Nazilerle savaşıyor olduğunu gösteriyor.

-Aralarında Ortadoğu’dan gelenler de dahil, yabancı paralı askerlerin de bulunduğu, milliyetçi ve Neo-Nazi oluşumlar sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Daha önce de belirttiğim gibi, şehirlerin yerleşim alanlarına ağır askeri teçhizatlar yerleştirdiklerine dair objektif fotoğraflar var.

-Bu oluşumlar bu teçhizatları yerleşim alanlarından, anaokulları, hastanelerin bulunduğu bölgelerden kaldırma vaatlerini yerine getirmiyor, aksine buralara tanklar ve toplar buralara taşınıyor.

-Yüzlerce yabancı vatandaşı, askeri eylemlerin yaşandığı bölgelerden ayrılmaya çalışıyor, ancak Lviv üzerinden geçmeleri teklif edilerek rehin tutuluyorlar.

-Operasyon sırasında belirlenen hedefler başarılı şekilde gerçekleştiriliyor. Operasyon planlanan şekilde ilerliyor.

-Ukrayna’da yaşayanların bir kısmının korkutulmuş olması, birçoğunun milliyetçi propagandayla kandırılması ve birilerinin de bilinçli olarak Banderacıların, Büyük Vatan Savaşı sırasında Hitler’in yanında savaşan diğer Nazi uşaklarının, yolundan gitmesine rağmen Rus ve Ukraynalıların tek bir halk olduğuna dair inancımdan asla vazgeçmeyeceğim.

-Neo-Naziler, Ukrayna’da öğrenim gören binlerce genç öğrenci de dahil olmak üzere, yabancı vatandaşlarını rehin aldı

-Çatışmalar sırasında askerlerimiz ve Donbasslı milisler gerçekten kahramanlık gösteriyor. Donetsk yönünde görev yapan 100. motorize tüfek tugayının personeline dikkat çekmek istiyorum. Volnovaha böglesinde Albay Aleksey Borisoviç Berhard komutasındaki askerler, milliyetçilerin enredeyse sekiz yıldır güçlendirmiş ve donatmış olduğu savunmayı derinlemesine kırdı.”