Putin, Rusya’nın nükleer caydırıcı güçlerini alarma geçirdi!

Rusya'nın Ukrayna operasyonu dördüncü gününe girerken, taraflar arasındaki görüşmelerin nerede yapılacağı konusunda uzlaşma sağlanamıyor. Son olarak Putin nükleer caydırıcı güçleri alarma geçirdi.

Putin, Rusya’nın nükleer caydırıcı güçlerini alarma geçirdi!

Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı Ukrayna operasyonu dördüncü gününe girdi. Batı dünyasının dün gece Moskova'yı uluslararası SWIFT ödeme sisteminden çıkarması sonrası, dünya bu sabaha Kiev, Harkov ve Lugansk'ta petrol depoları ile doğalgaz hatlarının vurulduğu haberleriyle uyandı. Gerilim gün içinde Kiev ile Moskova arasındaki olası görüşmelerin nerede yapılacağı konusundaki anlaşmazlık ile tırmandı; son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silahları da içeren birliklerin alarma geçirilmesi emri verdi. 

Dakika dakika son gelişmeler şöyle:

İSPANYA VE KANADA HAVA SAHALARINI RUSYA'YA KAPATTI

 Rusya'ya hava sahasını kapatan Avrupa ülkelerine İspanya da eklendi. Kanada da Rus uçaklarını yasakladığını açıkladı. 

ABD'DEN PUTİN'İN NÜKLEER EMRİNE İLK TEPKİ

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Putin'in nükleer caydırıcı kuvvetleri alarma geçirmesine tepki göstererek bu adımı 'kabul edilemez bir tırmandırma' olarak niteledi. Thomas-Greenfield, "Bu karar, Putin'in savaşı hiçbir şekilde kabul edilemez bir tavırla tırmandırmaya devam ettiği anlamına geliyor" dedi. ABD'li elçi, Putin'in 'mümkün olan en güçlü şekilde önlenmeye devam edilmesi gerektiğini' söyledi. 

UKRAYNA: GÖRÜŞMELER BELARUS-UKRAYNA SINIRINDA YAPILACAK

 Zelenskiy'nin ofisi, Rusya ile müzakereleri teyit etti. Açıklamada, "Rusya ile müzakereler Belarus-Ukrayna sınırında yapılacak. Heyetler önkoşulsuz buluşacak" denildi. Zelenskiy, kararı Belarus lideri Aleksander Lukaşenko ile yaptığı telefon konuşmasından sonra aldığını söyledi; "Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle ön koşulsuz olarak Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri'nin yakınlarında buluşmasında uzlaştık" dedi.

Putin'in baskıyı artırmak için nükleer caydırıcı güçleri de alarma geçirmesi öncesinde, Moskova Belarus'ta görüşmeye hazır olduğunu ve bir heyet gönderdiğini açıklamıştı. Son olarak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Zelensky ile görüştükten sonra 'Putin'den müzakereler için giden Rus heyetini geri çekmemesini rica ettiğini' söylemişti. Peskov, Rusya tarafının ve Rus heyetinin müzakerelere tamamen hazır olduğunu, Ukraynalıları beklediğini söylemişti.

PUTİN NÜKLEER CAYDIRICI GÜÇLERİ ALARMA GEÇİRDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 'NATO ülkelerinden gelen saldırgan açıklamaların ardından orduya, nükleer caydırıcı güçleri yüksek alarma geçirme emri verdiği' açıklandı.

Putin devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Gördüğünüz gibi, Batılı ülkeler ekonomik açıdan ülkemize karşı sadece dostane olmayan önlemler - herkesin iyi bildiği yasadışı yaptırımları kast ediyorum- almakla kalmıyor; aynı zamanda önde gelen NATO üyelerinin üst düzey yetkilileri ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu nedenle Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na, Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum”" dedi.

Putin'in 'nükleer emri', nükleer silahları da içeren birliklerin alarma geçirilmesi anlamına geliyor. 

NORVEÇ DE HAVA SAHASINI KAPATTI

 Norveç de hava sahasını Rusya'ya kapatma kararı aldı.

FRANSA HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATIYOR

Rusya'ya hava sahasını kapatan Avrupa ülkelerine Fransa da katıldı. Fransa Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin hava sahasının bu akşamdan itibaren Rus uçaklarına kapatılacağını açıkladı.

RUSYA: UKRAYNA HEYETİ BELARUS'TA GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ

Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy "Ukrayna Belarus'un Gomel bölgesinde görüşme yapmayı kabul etti, Rus heyeti oraya gidiyor" dedi.

'KİEV'DE BİRİ ÇOCUK DOKUZ SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ VEYA KAYBEDİLDİ'

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kent merkezinde Rus askerlerinin bulunmadığını ve savunmayı sürdürdüklerini söyledi. Kliçko, Rusya'nın operasyonunun başladığı 24 Şubat'tan beri Kiev'de biri çocuk olmak üzere dokuz sivilin kaybedildiğini veya öldürüldüğünü söyledi. 

HARKOV VALİSİ: KONTROL TAMAMEN BİZDE

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov'un valisi Oleh Sinegubov, bu sabah Rus askerlerinin kente girdiğine dair haberlerin ardından "Harkov'un kontrolü tamamen bizde!" açıklaması yaptı. Sinegubov, "Silahlı kuvvetler, polis ve savunma güçleri çalışıyor ve kent düşmandan tamamen temizleniyor" dedi.

İSRAİL'DEN ARABULUCULUK TEKLİFİ

İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir telefon konuşması yaptığı açıklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada, İsrail'in Ukrayna ile arabuluculuk teklif ettiği belirtildi. Buna göre Putin Bennet'e, 'Rusya'nın Belarus'ta görüşmelere hazır olduğunu ama Kiev'in bu fırsatı kullanmadığını' söyledi.

ZELENSKİY, LUKAŞENO İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko ile görüştüğünü açıkladı. Zelenskiy haberi Telegram hesabından duyururken, daha fazla ayrıntı vermedi. Ukrayna Devlet Başkanı sabah saatlerinde, görüşmelerin Belarus'ta yapılması için Rusya'dan gelen çağrıyı reddetmişti.

İTALYA HAVA SAHASI RUS UÇAKLARINA KAPATILDI

 İtalya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını açıkladı.

UKRAYNA RUSYA'YI ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA ŞİKAYET ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'yı Uluslararası Adalet Divanı'na şikâyet ettiklerini açıkladı. Zelenskiy, "Saldırganlığı meşru göstermek için soykırım mefhumunu manipüle etmesinden dolayı Rusya'dan hesap sorulmalı" dedi. Başsavcı Iryna Venediktova da, "Ukrayna Putin'in bir savaş suçlusu olduğunu kanıtlayacak" dedi.

DANİMARKA VE İZLANDA DA HAVA SAHALARINI KAPATTI

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Rusya'ya hava sahasını kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Kısa süre sonra İzlanda'dan da aynı yönde bir açıklama geldi.

LMANYA HAVA SAHASINI ÜÇ AY BOYUNCA RUSYA'YA KAPATTI

Almanya Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin hava sahasının bugünden itibaren Rus uçaklarına 3 ay boyunca kapatılacağını açıkladı. İnsani yardım uçaklarının yasaktan muaf tutulacağı belirtildi.

ALMANYA BAŞBAKANI: DAHA FAZLA YAPTIRIM DAYATMA HAKKIMIZ SAKLI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz:

* Rusya'ya görülmemiş yaptırımlar dayatıldı

* Putin rotasını bir gecede değiştirmeyecektir

* Hiçbir şeyi tabu olarak görmeden, daha fazla yaptırım dayatma hakkını saklı tutuyoruz

* NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız

* Putin bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor

RUSYA'YA HAVA SAHASINI HANGİ ÜLKELER KAPATTI

Operasyona tepki olarak şu ana dek hava sahalarını Rusya'ya kapatan ülkeler şöyle: İrlanda, İngiltere, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Romanya ve Bulgaristan.

'AB HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATABİLİR'

Reuters'a konuşan bir Avrupa Birliği yetkilisi, Rusya'ya karşı bugün ele alacakları yeni yaptırım paketinde birlik çapında bir uçuş yasağının da yer alabileceğini söyledi. Yetkili, AB'nin birçok üyesinin hava sahasını Rusya'ya kapattığını, daha resmi bir kararın bugün alınabileceğini belirtti.

PUTİN'E JUDO YAPTIRIMI

Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fahri başkanlığını askıya aldı. Siyah kuşak sahibi olan 69 yaşındaki Putin'in, judo hakkında bir kitabı da bulunuyor. 

ZELENSKİY'NİN DANIŞMANI: RUSYA OPERASYONDA İNİSİYATİFİ KAYBETTİ

Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestovych, 'Rusya'nın inisiyatifi kaybettiğini ve görüşmeler için Belarus'a heyet göndermesinin bu durumu teyit ettiğini' söyledi. Rusya'nın güneye doğru ilerleyemediği yorumu yapan danışman, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'a giren Rus araçlarının yarısını imha ettiklerini ve Kiev'in batısındaki durumu kontrol altında tuttuklarını söyledi.

FİNLANDİYA DA HAVA SAHASINI KAPATTI

Rusya'ya hava sahasını kapatan ülkelere Finlandiya ve İrlanda da katıldı. Dün Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Almanya, Polonya ve İngiltere benzer kararlar açıklamıştı.

LUKAŞENKO: UKRAYNA'YA BİZ DE ÖZEL OPERASYON DÜZENLEYEBİLİRİZ

Ukrayna'daki Belarus vatandaşlarının tacize uğradığını belirten Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, bu durumun devam etmesinin kendilerini de Ukrayna'ya 'özel bir operasyon düzenlemeye itebileceğini' söyledi. Lukaşenko, "Moskova'nın sunduğu tüm teklifleri Ukraynalı yetkililere ilettik. Önce kabul ettiler, sonra reddettiklerini söylediler" dedi. Belarus lideri, Kiev'e 'devlet olma özelliğini kaybetmemesi' için Moskova ile masaya oturma çağrısında bulundu.

KREMLİN'DEN ZELENSKİY'YE MÜZAKERE YANITI

Kremlin'den Zelenskiy'ye yanıt: "Ukrayna tarafını, askeri operasyonun görüşmeler başlayana dek askıya alınmayacağı konusunda uyarmıştık."

ZELENSKİY: RUSYA'YA VARŞOVA, İSTANBUL VE BAKÜ'YÜ ÖNERDİK

Rusya'nın Belarus'ta görüşme baskısını reddeden Zelenskiy'nin açıklamasının tamamı şöyle: 

"Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım.

Tabii ki barış istiyoruz, görüşme istiyoruz, savaşa son vermek istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü - Ruslara bu kentleri önerdik. Bize - topraklarından Ukrayna'ya füze atılmayan herhangi bir başka ülkedeki- başka her kent uyar. Müzakerelerin dürüst olmasının ve savaşa gerçekten son verebilmesinin tek yolu bu."

ZELENSKİY: BELARUS'TAN BAŞKA YERDE GÖRÜŞMEYE AÇIĞIM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kremlin'in "Heyetimiz Belarus'ta, Ukraynalıları bekliyor" açıklamasına yanıt verdi: "Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım."

Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak da, "Zelenskiy'nin pozisyonu aynı" diyerek, Ukrayna devlet başkanının sadece 'gerçek görüşmeler' istediğini, ültimatomlara karşı olduğunu söyledi. Podolyak, "Rus heyeti, Belarus'un Gomel kentine, bunun bir anlamı olmadığını bilerek gitti" dedi.

KREMLİN: RUS HEYETİ UKRAYNALILAR İLE GÖRÜŞMEK ÜZERE MOSKOVA'DA

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile Belarus'ta bir görüşme olacağını açıkladı. "Rus heyeti Ukraynalılarla görüşmek üzere Belarus'a ulaştı" diyen Peskov, heyette savunma ve dışişleri bakanlarının yanı sıra devlet başkanlığının da temsilcilerinin bulunduğunu söyledi. Peskov, "Rusya görüşmelere hazır, Moskova şimdi Ukraynalıları bekliyor" dedi. Rus sözcü heyetin Belarus'ın Gomel kentinde bulunduğunu açıkladı. Belarus Dışişleri Bakanlığı da olası görüşme için gereken her şeyin hazırlandığını duyurdu. 

'RUSYA BELARUS TOPRAKLARINDAN FÜZE FIRLATTI'

Ukrayna Genelkurmayı, ülkeye "Belarus topraklarında bulunan bir Rus Tu-22 stratejik bombardıman uçağından fırlatılan bir cruise füzesini düşürdüklerini" açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko da, Belarus topraklarındaki bir Rus uçağı tarafından atılan füzenin hava kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü açıklayarak, "Bu, Ukrayna ve halkına karşı işlenen bir diğer savaş suçu" dedi 

ZELENSKİY'DEN 'YABANCI LEJYON' AÇIKLAMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ordusuna karşı 'yurtdışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon' oluşturacaklarını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanlığı'nın resmi sitesinden yapılan açıklamada Zelenskiy, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin kilit önemdeki kanıtı olacak" dedi. 

Açıklamada, "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünyanın tüm vatandaşlarına, Ukrayna'nın, barışın ve demokrasinin dostlarına sesleniyor. Ukrayna'nın, Avrupa'nın ve dünyanın savunmasına katılmak isteyen herkes gelip Rus savaş suçlularına karşı Ukraynalıların yanında savaşabilir. Ukrayna Topraklarının Savunulması için Uluslararası Lejjon adı altında, yabancılardan oluşan ayrı bir birlik kuruluyor. Barış adına bulunabileceğiniz en büyük katkı bu" denildi. Açıklamada, Ukrayna'da 2016 yılında kabul edilen yasa uyarınca yabancıların gönüllü olarak ülkenin ordusuna katılabildiği hatırlatıldı.

'DOĞALGAZ HATTI ÇALIŞIYOR'

İşletmeci şirket, vurulan doğalgaz hattının çalıştığını açıkladı.

RUS ASKERLERİ HARKOV'A GİRDİ'

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkov'a girdiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşchenko, kuzeydoğudaki Harkov'un kent merkezinde ve Hydropark bölgesinde çatışmalar yaşandığını açıkladı. Harkov bölge yönetiminden Oleg Sinegubov da, kentte yaşayanlara sığınakta kalma çağrısı yaptı.

KİEV YAKININDA PETROL DEPOSU VURULDU

Kiev'in 30 kilometre güneybatısındaki Vasylkiv kasabasındaki bir petrol deposunun vurulması sonrasında yangın çıktı. Kasabanın belediye başkanı Natalia Balasinovich, Rusya'nın Rus füzelerinin bölgedeki bir hava üssünün ana pistinin güneybatısındaki petrol deposunu hedef aldığını belirterek, "Düşman her şeyi yok etmek istiyor" dedi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, depodan yükselen duman görülüyor. 

Yetkililer zehirli duman uyarısı yaptı. Halktan pencerelerini kapatmaları istendi; birçok kişi sığınaklara ve metro istasyonlarına sığındı.

Deponun KLO şirketine ait olduğu ve çalışanların tesisi çoktan terk ettiği belirtilirken, ölen olmadığı düşünülüyor. Ancak Belediye Başkanı Balasinovich, "Çevreye devasa bir etkisi olacak" dedi.

HARKOV'DA DOĞALGAZ BORU HATTI HEDEF ALINDI

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan ve ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Harkov'da da bir doğalgaz boru hattının vurulduğu açıklandı. Yetkililer, Rusya'nın hatta saldırı düzenlediğini açıkladı. Boru hattındaki hasarın boyutu ve gaz akışına etkisi şu an için bilinmiyor.

LUGANSK'TAKİ AYRILIKÇILAR: UKRAYNA ORDUSU PETROL DEPOSUNU VURDU

Lugansk'taki ayrılıkçılar, Rovenky kasabasında bir petrol deposunun ise Ukrayna ordusu tarafından hedef alındığını duyurdu. /Duvar