Putin'den Kazakistan'a üstü kapalı tehdit!

Rusya Devlet Başkanı Putin, eski Sovyet ülkelerinin tarihi Rusya topraklarının bir parçası olduğunu ve Kremlin'e karşı çıkarlarsa Ukrayna'nın kaderini paylaşabileceklerini ima etti.

Putin'den Kazakistan'a üstü kapalı tehdit!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’ geçen hafta St. Petersburg'da düzenlenen ekonomik foruma katıldı. Tokayev, canlı olarak yayınlanan etkinlikte, Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve Donbas'ı oluşturan Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Luhansk ve Donetsk'i tanımadığını söylemesi Putin’in sert tepkisine neden oldu.“Sovyetler Birliği nedir? Bu tarihi Rusya'dır. Kazakistan'ı kardeş bir ulustur” diyen Putin, sözlerine ince örtülü bir tehdit ekledi:
"Aynı durum kesinlikle Ukrayna için de geçerli olabilirdi. Ama onlar bizim müttefikimiz olmazlardı. Dostluk yoksa her şey mümkündür. Tıpkı Ukrayna örneğinde olduğu gibi.”

Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden Maximilian Hes, Putin'in açıklamaları hakkında, "Bu açık bir tehdit. Tokayev'in yurt içinde bir güç tabanı yok ve Ocak ayından beri Putin'e bağımlı olduğunu biliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Kazak analistler, Tokayev'in ancak riske değer olsaydı ve Rusya'nın Kazakistan'ı işgal etmesinin olası olmadığı takdirde Ukrayna konusunda Putin'e karşı koyacağını söyleyerek daha şüpheci davrandı.

Kazak siyasi analist Dimash Alzhanov, “Rusya, Kazakistan'ın nüfuz alanına zaten sağlam bir şekilde kök salmış durumda. Putin'in SSCB'yi kontrol etmek için sınırlarını yeniden dayatmasına gerek yok” diye konuştu.

Maden bakımından zengin bir ülke olan Kazakistan'da metal ve toprak yataklarının çoğu ülkenin kuzeyinde bulunuyor. Shell'in hissedar olduğu en büyük petrol ve gaz projelerinden biri olan Karachaganak, Uralsk yakınlarında yer alıyor.

Bunların yanı sıra geçen ay, Rusya Dışişleri Bakanı SergeY Lavrov, Kazakistan'ı silah yapımında kullanılabilecek ABD biyolojik laboratuvarlarına ev sahipliği yapmakla suçlamıştı.