PYD'den Astana görüşmelerine tepki

"Astana toplantısı ne Kürtler ne de Araplar için hiçbir şey içermiyor. Sadece savaşın durması içindir. Ancak son günlede çatışmalar daha da artmış durumda. Astana toplantısı Suriye halklarından çok Rusya, İran ve Türkiye'nin çıkarlarını gözetiyor. Savaş durmadı ve Astana bu savaşı durduramaz” vurgusunda bulundu.

PYD'den Astana görüşmelerine tepki

Astana görüşmelerinde Suriye Hükümeti müzakere heyeti başkanı Beşar Caferi'nin açıklamalarına Rojava'daki parti ve gruplardan tepki geldi.

Rojava'da bulunan siyasi gruplardan, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan görüşmelere katılan Beşar Caferi'nin, "Suriye'deki Kürtlerin çoğunluğu federalizm istemiyor” yönünde açıklamasına tepki gösterildi.

Rûdaw'a konuşan Suriye Kürt Demokratik Partisi (PDKS) üyesi Mustafa Cuma, "Beşar Caferi birdiplomat olarak kendince oynuyor. Kürtler olarak federalizmdeki ısrarımız sürüyor. Kürt Ulusal Konseyi olarak bu konuda bastıracağız” ifadesini kullandı.

Cuma, "Olması gereken bu değil. Rusya, Türkiye ve İran Suriye rejiminin kalmasından yana. Astana bildirisi kötüydü çünkü sadece ateşkes ve insani yardım talep ediliyor. Eğer 3'üncü ve 1'inci Cenevre toplantısı gibi olursa Kürtler için bir şeyler olabilir” şeklinde konuştu.

Rojava Kürt Kadınlar Birliği Başkanı Celile Hüseyin, "Suriye rejiminin hiç bir meşruiyeti kalmamış ki bugün Beşar Caferi çıkıp Suriye'de Kürt var mı ya da federalizm istiyorlar ya da istemiyorlar gibi sözler sarfetsin. Ancak biz Kürt olarak federalizm istiyoruz çünkü biz varız ve kendi toprağımızdayız” vurgusunda bulundu.

Hüseyin ayrıca, "Uluslararası kamuoyundan Kürtlerin isteklerinden yana olmasını istiyoruz. Çünkü Kürtler onların eliyle bölündü, bu nedenle düşünsünler ve Kürtlerin hakkını versinler” dedi.

"Federalizm Suriye'nin geneline lazım”

Rûdaw'a konuşan Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi (Peşveru) Politbüro üyesi Ahmed Süleyman, "Federalizm Suriye'nin geneli için lazım ve Kürtlerin de yararına olacak. Ancak Suriye rejimi ve muhalefet federalizmi bunu akıllarından bile geçirmiyor çünkü Kürtler haklarına kavuşsun istemiyorlar” şeklinde konuştu.

Süleyman, "Baştan itibaren Suriyeliler Astana'dan umutlu değildi çünkü bu mesele Astana'dan daha büyük” vurgusunda bulundu.

Seydo: Alluş Kürt Güçleri'ni terörist olarak tanımlıyor

Saldırıya Uğrayan Milletler Örgütü Ortadoğu Sorumlusu Kemal Seydo, "Beşar Caferi güvenilecek bir insan değildir çünkü rejimin adamı ve onun sözleri hiçbir zaman ölçüt olarak kabul edilemez. Federalizm Suriye geneli için gereklidir, sadece Kürtler için değil!. Yani Sünni, Alevi ve diğer yapılar için de bir zorunluluktur. Fakat Türkiye, Ulusal Birlik ve Suriye rejimi buna karşıdır” ifadesini kullandı.

Seydi, "Astana toplantısı insanın üzülmesine neden oluyor. Alluş gibi biri, Astana'da, IŞİD'e karşı savaşan YPG gibi bir gücü terörist olarak adlandırıyor. Oradaki Kürtler ise sessiz kalıyorlar” dedi.

PDKS Merkez Komitesi (El Parti) üyesi Nuri Birimo ise; "Beşar Caferi yeryüzündeki en yalancı insandır. O kan emici bir rejimin temsilcisidir. Bu rejimin Kürtlerin başına getirmediği iş kalmadı. Caferi sadece rejimi temsil ediyor, biz ise Kürtlere federalizm istiyoruz” şeklinde konuştu.

Birimo, "Astana toplantısı ne Kürtler ne de Araplar için hiçbir şey içermiyor. Sadece savaşın durması içindir. Ancak son günlede çatışmalar daha da artmış durumda. Astana toplantısı Suriye halklarından çok Rusya, İran ve Türkiye'nin çıkarlarını gözetiyor. Savaş durmadı ve Astana bu savaşı durduramaz” vurgusunda bulundu.

Rûdaw'a konuşan Sol Parti Politbüro üyesi Fethullah Hüseyni, ise "Beşar Caferi'nin sözleri bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Biz bu açıklamaları önemli bulmuyoruz çünkü kendi federalizm projemiz var” dedi.

Hüseyni, "Ne Beşar Caferi ne de Suriye rejimi bizim ilerlememizi engelleyemez. Biz Suriye rejiminin bizi tanımasını beklemeyeceğiz. Bizim irademiz Rojava'daki milletimizin iradesidir” ifadesini kullandı.