PYD ile Fransa hükümeti arasında Fransız IŞİD'liler krizi

Rojava ve Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde yakalanan yüzlerce Fransız pasaportu taşıyan cihatçının durumu PYD ile Fransız hükûmeti arasında artık sorun olmaya başladı.

PYD ile Fransa hükümeti arasında Fransız IŞİD'liler krizi

Rojava ve Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde yakalanan yüzlerce Fransız pasaportu taşıyan cihatçının durumu PYD ile  Fransız hükûmeti arasında artık sorun olmaya başladı.

Suriye'nin kuzeyinde kontrol ettiği toprakları kaybeden IŞİD'in yüzlerce militanı Kürt güçleri tarafından esir alınmış durumda. Bunlar arasında Fransız pasaportu olan yaklaşık 700 IŞİD'li de bulunuyor.

Ancak söz konusu cihatçıların nerede yargılanacakları ve ülkeye geri alınıp alınmaması Fransa'da sık sık tartışma konusu oluyor. Fransız Europe 1 radyosuna konuşan Rojava’dan bir Kürt yetkili, imkanlarının kısıtlı olduğunu belirterek artık daha fazla tutmak istemediklerini söyledi.

Fransa söz konusu cihatçıları geri almak yerine yakalandıkları yer olan Suriye'de yargılanmalarını istiyor. Ancak Kürt grupların cihatçıları yargılama gibi bir mekanizması bulunmadığı için bu kişileri belli merkezlerde tutmak durumunda.

Ancak Kürtler bu konudaki rahatsızlıklarını Paris'e daha fazla belli ettirmeye başladı. "Bu kişilere bakmanın bize maliyeti çok fazla" diyen PYD’li yetkili Abdulbaset Oso, "Bu sonsuza kadar böyle devam edemez. Bizim yeterli yerimiz yok. Maliyeti de yüksek. Onların yedirilip içirilmesi, giydirilmesi, bakımı...Onlarla ilgilenmek gerekiyor sonuçta." dedi.

Bu kişilerin Fransız vatandaşı olduklarını belirten Oso, "Bunlar arasında bazı kişiler yargılanıp belki bir yıl hapse mahkum olacaklar. Peki cezasına dolduran bu kişileri ben nereye bırakacağım? Bunlar sizin vatandaşlarınız. Fransız pasaportları var. " dedi. Oso ayrıca, Rusya'nın neredeyse tüm Rus vatandaşı olan esirleri geri aldığını ileri sürdü.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Elysee Sarayında Suriyeli Kürt temsilcileri kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'nin Minbic'e olası askeri operasyonunun kabul edilemez olacağını açıklamıştı.