PYD'den Türkiye ve Afrin açıklaması

PYD'den Türkiye ve Afrin açıklaması

PYD Eş Başkanı Şahoz Hesen, Türkiye'yle  yapılacak  görüşmelerde Efrin'in de yer alması gerektiğini belirterek, Efrin’in Fırat’ın doğusundan koparak yaklaşımın  kabul edilemez olduğunu söyledi.  

Kurdistan 24 televizyonundaki Rojev programına katılan Demokratik Birlik Partisi(Partiya Yekîtiya Demokratîk-PYD) Eş Başkanı Şahoz Hesen, Suriye ve Türkiye arasındaki görüşmelere ilişkin “İki ülkenin görüşmeleri çözüm odaklı olmayıp, istihbarati boyutu geçmemektedir. Rojava’da demokratik bir sistemin gelişmesi onları rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.

Şahoz Hesen sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye  ve Türkiye  rejimlerinin Kürt meselesine bakışları milliyetçi bir temeldedir. Ellerinden gelse ‘Kürt diye bir ulus yoktur’ diyecekler. Ancak mecbur kaldıklarında ‘Kürtler vardır ama ayrı bir ulus gibi haklarını talep etmemelidir’ noktasına geliyorlar. Biz sadece Kürtlerin değil, bölgedeki tüm ulusların haklarını savunuyor ve bu temelde demokratik bir sistem öneriyoruz. Bu onları daha fazla zoruna gidiyor.”

PYD ile Türkiye arasındaki görüşmeleri de değerlendiren Şahoz Hesen, “Türkiye ile doğrudan bir görüşmemiz sözkonusu değil.  Türkiye, Fırat’ın doğusuna girme tehditinde bulunuyor. Bu sorunu çözüme kavuşturmak için,  uluslararası koalisyon özellikle de ABD’nin taraflar ile görüşmeleri var” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, PYD ile doğrudan görüşmek isterse bu konuda tavrınız ne olur?” sorusuna Hesen “Türkiye’ye yönelik şu ana kadar bizim herhangi bir saldırımız olmadı, aksine Türkiye her zaman saldırdı, sivil insanların ölümüne sebep oldu ve Efrin’i işgal etti. Yapılacak her görüşme, Rojava’nın tümünün özellikle de Efrin sorunun ele alınacağı şekilde yapılmalı. Efrin gündeme alınmaz ve çözüm geliştirilmesi için gerekli adımlar atılmazsa görüşmelerde çözüme ulaşabileceğimizi söyleyemeyiz. Efrin’in Fırat’ın doğusundan ayrılmasını doğru bulmuyoruz. Efrin’de artık hayat normale dönmeli, işgal kalkmalılıdr. O zaman diyalog zemini oluşabilir” şeklinde yanıt verdi.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffery’nin YPG olmadan Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile ‘güvenlikli bölge’ kurma planına ilişkin ise  PYD Eş Başkanı, “Son dönemde ABD’li yetkililer ve James Jeffery ile görüşmelerimiz oldu. Yerel güçler,  bölge güvenliği sağlasın deniyorsa, YPG zaten DSG bünyesinde savaşan bir güç. Başka bir bölgenin gücü değil. Bölge halkı kendi kendini yönetmek istiyor. Zaten bizim siyasi ve askeri projemiz de aynı şeyi söylüyor; biz halkın kendi yerel güçleri ile kendisini yönetmesini istiyoruz. Ancak sorun bu değil, sorun şurdaki; Türkiye bölgeye işgalci olarak bölgeye girmek istiyor. Bu kabul edilemez”  dedi.

Efrin kentinde yaşanan soruna uluslararası koalisyonun gözetiminde bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Şehoz Hesen, “Suriye’nin kuzeyinde bileşenler Türkiye’yi işgalci bir devlet olarak görüyor. Türkiye’nin bölgeye müdahale etmesini istemiyorular ve bunu çok açık bir şekilde uluslararası koalisyon yetkililerine de söylediler” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın girişimiyle PYD ile ENKS’yi birbirine yakınlaştırma çabalarına ilişkin ise “Bu konuda tarafların Rojava halkının çıkarları doğrultusunda ciddi adımlar atmasından yanayız. Rojava özerk yönetimi ve savunma güçlerimiz bu sistemi kurmak için binlerce şehit verdi. Biz Kürt taraflarının bu sistem içerisinde yer almasını destekliyoruz” şeklinde konuştu.