PYD: Uluslararası Güçler çağrımıza yanıt vermediler

Batı Kürdistan’da Demokratik Birlik Partisi (PYD), IŞİD üyelerinin yargılanması için uluslararası yargıya çağrıda bulunduklarını, ancak çağrıya henüz yanıt alamadıklarını bildirdi.

PYD: Uluslararası Güçler çağrımıza yanıt vermediler

IŞİD üyelerinin Rojava ve Suriye topraklarından tamamen yenilgiye uğratılmasının ardından çok sayıda IŞİD üyesi ve ailesi, Demokratik Özerk Yönetim kamplarında tutulmaya başlandı.

Demokratik Özerk Yönetim’in verdiği bilgilere göre, kamplarda kalan IŞİD üyesi ve aile bireylerinin sayısı 60 bini geçerken, 52 ülkeden 5 bin IŞİD'li de hapishanelerde tutuluyor.

K24’e konuşan Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Nezire Gewriye, şunları söyledi:

“IŞİD mensuplarının yargılanması konusunda şu ana değin uluslararası devletlerden herhangi bir yanıt alamadık. Özerk Yönetim kendi imkanlarıyla bir mahkeme kurarak IŞİD mensuplarını yargılayamaz. Uluslararası devletlerin yabancı uyruklu IŞİD’lilerle ilgili bir adım atması gerekiyor: Ya burada bir mahkeme kurmalılar ya da özellikle kadın ve çocukları ülkelerine götürmeliler.”

K24’e konuşan siyasetçi Ekrem Mehşuş ise, “IŞİD mensuplarının sayısı oldukça fazla ve bu bizim için büyük bir yük. Biz burada IŞİD’i yok ettik ve artık tamamen onlardan kurtulmak istiyoruz. Umut ediyoruz ki yabancı ülkeler bu konuda bize yardımcı olacaktır. Bunun toplumsal, siyasal ve ekonomik ağırlığı bizim için çok ağır” dedi.

Son bir ayda 5 binden fazla IŞİD’li Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) teslim oldu.

Öte yandan, DSG’nin Bağoz’da yönelik operasyonunda bu yana 60 bine yakın sivil IŞİD’ten kaçarak, DSG’ye sığınmıştı.