PYD'den 'Müzakere' Çağrısı

PYD Genel Meclisi üyesi Abdulkerim Sarohan, Rojava Özerk Yönetimi’nin yer almadığı hiçbir müzakere ve anayasa hazırlama sürecinin Suriye’deki krize kalıcı çözüm üretemeyeceğini söyledi.

PYD'den 'Müzakere' Çağrısı

PYD Genel Meclisi üyesi Abdulkerim Sarohan, Rojava Özerk Yönetimi’nin yer almadığı hiçbir müzakere ve anayasa hazırlama sürecinin Suriye’deki krize kalıcı çözüm üretemeyeceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta müzakerelerde bulunmak üzere Şam’a giden Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye'de Anayasa Komitesi konusunda anlaşmaya çok yakın olduklarını açıklamıştı.

Pedersen, "Çok olumlu ve yapıcı görüşmeler yaptık, çok sağlam ilerleme kaydettiğimize inanıyorum. Doğrusu, geniş kapsamlı bir siyasi sürecin önünü açacak Anayasa Komitesinin kurulmasına ilişkin bir anlaşmaya çok yakınız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi üyesi Abdulkerim Sarohan, “Özerk Yönetim müzakerelere ve çözüm için atılan adımlara katılmazsa ciddi bir sonuç ortaya çıkmaz. Çünkü Özerk Yönetim Suriye’nin yüzde 30’unu ve Suriye bileşenlerinin büyük bölümünü temsil ediyor. Yine siyasi ve askeri olarak IŞİD’i yenilgiye uğratan ve bileşenleri bir arada tutan da Rojava Özerk Yönetimi oldu” dedi.

Kulislerde ABD ve Suudi Arabistan’ın da Rojava Özerk Yönetimi’nin Suriye konusundaki müzakerelere ve Anayasa Komisyonu’na katılmasını desteklediği konuşuluyor.  

Bu konuda Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üst düzey yöneticilerinden Muhsin Tahir de Kürt tarafların birlikte güçlü katılımının Kürt halkının çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Muhsin Tahir, “Biz PYD’nin müzakerelere katılmasına karşı değiliz. Aramızda bir takım çelişkiler olsa da Suriye’nin geleceği ve anayasa konusunda birlikte çalışmamız Kürt halkının demokratik hakları ve çıkarlarının garanti altına alınmasına hizmet edecektir” dedi.

Birleşmiş Milletler, 8 yılı geride bırakan ve yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği Suriye'de savaşı sona erdirmek için bir sonraki adım olarak anayasa komisyonunu oluşturmak istiyor.

Ancak komitede kimlerin yer alacağı konusunda anlaşma sağlanabilmiş değil.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise anayasa komitesinin tamamen Suriye'nin bir iç meselesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.