PYD’nin bir önceki dönem eşbaşkanları nerede?

Demokratik Birlik Partisi (PYD) bir kaç gün önce Rojava Kürdistanı Hesekê kentinde kongresini gerçekleştirerek, Salîh Muslim ile Asiye Ebdula’yı PYD’nin yeni eş başkanlığına seçti.

PYD’nin bir önceki dönem eşbaşkanları nerede?

Gerçekleşen PYD Kongresi’ne bir önceki dönem eş başkanları Şahoz Hesen ile Hêvî Mistefa’nın kongrede olmadıkları gözlemlendi ve bu konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu durum kamuoyu nezdinde bir kuşku uyandırdı.

Rojava Kürdistanı’ndan Siaysetçi ve gazeteci Îmad Birho Basnews’e konu hakkında şu açıklamada bulundu: “Bir önceki dönem eşbaşkanları Şahoz Hesen ve Hêvî Mistefa’nın kongreye katılım sağlamamalarının 2 nedeni olabilir. Birincisi, bazı nedenlerden dolayı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) tarafından tutuklanmış olma ihtimali. İkincisi ise Türkiye’nin olası bir hava saldırısından hayatlarını kaybetmiş olma ihtimali ve bu durumun kamuoyundan gizleniyor olması. Türkiye’nin İHA saldırısı sonucu Ferhat Şîblî ile birlikte bir kaç kişinin daha hayatını kaybettiği biliniyor ama bunların kim olduğu halen açıklanmış değil.”

Birho açıklamasında, üçüncü bir ihtimalin de, her iki önceki eşbaşkanın PYD ve PKK saflarından ayrılarak yurtdışına gitmiş olma ihtimallerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Rojava Kürdistanı Özerk İdaresi’nin bir önceki dönem Süleymaniye Temsilcisi Şêrzad Êzdî’ye bu konuya dair sorulan bir soru üzerine Basnews’e şu açıklamada bulundu: “Dürüst olmam gerekirse konuya ilişkin bilgi sahibi değilim ama bu konuyla ilgili direk PYD yönetimi ile görüşmeniz daha doğru olur.”

PYD’nin Rojava Kürdistanı’nda şefaf bir idari sistemi esas almadığına dikkat çeken Îmad Birho şunları kaydetti: “PYD şefaf bir idari yönetimi geliştirmediği gibi bölgeyi daha da kötü hale getirdi. PYD’nin PKK siyasetiyle ortak ilerlemesi her geçen gün daha fazla gün yüzüne çıkıyor. Zaten PYD’nin başındaki kişiler Kandil tarafından belirlenen kişiler. PYD kongresine bazı yöneticilerin katılmamış olması genel bir şüphe uyandırıyor ve zaten PKK hepsine karşı bir güvensizlik içerisinde hareket ediyor.”

Diğer taraftan Basnews olarak konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Suriye Kürtleri Ulusal Kongresi (ENKS) Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşîd şu ayrıntıları dile getirdi: “PYD kongresi yasal bir kongre değildi. Bazı yöneticilerinin hiç bir iradesi yok ve PKK’den korkuyorlar. Bu nedenle eleştirilmesi gereken hususları eleştirmeye cesaret edemiyorlar.”

Reşîd açıklamasının devamında şunları ifade etti: “PYD yöneticileri PKK tarafından gönderiliyor. Genelde radikal olanlar tercih ediliyor. Zaten yetki ve sorumluluk alanları PKK’nin onlara sunduğu inisiyatif kadar.”