Qamışlo'da Suriye petrol ve doğalgazını paylaşım toplantısı

Qamışlo'da Suriye petrol ve doğalgazını paylaşım toplantısı

Suriye'nin Kamışlı kentinde 10 Haziran'da ABD ve Suudi Arabistan öncülüğünde PYD'nin de katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Suriye'nin petrol ve doğalgazının paylaşımı görüşülen konuların başında yer aldı. PYD'nin de Suriye petrolünden pay alması karara bağlandı. Toplantıya Albay John Dorrian başta olmak üzere birçok ABD'li de katıldı. Görüşmelerde PYD, Aldar Halil ve Halil Foze tarafından temsil edildi. 

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan temsilcilerin de bulunduğu toplantıya Suriye içerisinden bazı aşiret liderleri ve PYD’li üst düzey isimler de katıldı. Suriye petrollerinin geleceği konusunda ortak strateji belirlenmesi amacıyla toplanan heyet, DEAŞ sonrası ortak hareket etme kararı aldı. Suriye içerisinde PYD dışında katılan aşiret ve grup temsilcileri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Ahmed Carba tarafından belirlenirken ülke dışından katılacak isimler ise Muhammed Dahlan tarafından seçildi.

Boru hattında anlaştılar

Kamışlı görüşmesinde Suriye petrol ve doğalgaz potansiyelinin yüzde 95’ine sahip Haseke, Rakka ve Deyr Zor bölgelerinin geleceği ve yeraltı zenginliklerinin çıkarılması, işlenmesi ve pazarlanması konusunda kararlar alındı. Humus çölü üzerinden Tenef, Ürdün ve sonrasında İsrail’e açılarak Avrupa’ya pazarlanacak petrol boru hattı konusunda taraflar anlaştı. Görüşmelerde ABD ve İngiliz petrol temsilcileri de hazır bulundu. ABD’li yetkililer, yeni ikmal hattı ile tarafların Suriye petrollerinden gerekli payı alacağını ve İran’la Rusya’nın bu yöntemle Suriye petrolleri üzerindeki hesaplarının bozulacağını söyledi.

PYD'ye söz verildi

 ABD’li ve Suudi yetkililer PYD’nin mücadelesini saygın bulduklarını ifade ederek DEAŞ karşısında sergilenen tavır sonrası PYD’nin petrolden gerekli payı alacağını vadetti. Başta İnize, Şeidat, Ageydat olmak üzere 30’dan fazla aşiret reisi Kamışlı toplantısında hazır bulundu. Ayrıca Ceyş el Suriy, Kuvveti Ahmed Abdo, Tehalüf el Aşari ve Ahrar Şarki isimli silahlı gruplar da aynı toplantıda temsil edildi.