Rakka operasyonu başladı

Rakka operasyonu başladı

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, IŞİD’in başkenti olarak bilinen Suriye’nin Rakka kentine operasyonun, 2 Haziran gecesi başladığını duyurdu.

Yıldırım, dün Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle bir araya geldiği iftarda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rakka operasyonu

“2 Haziran'ı 3 Haziran'a bağlayan gece Rakka operasyonu başlatıldı” diyen Yıldırım,  “Bu konuda ABD gerekli bilgilendirmeyi operasyon öncesinde yaptı” dedi.

Rakka operasyonunda Türkiye'nin, ABD'nin uyguladığı yönetimi tasvip etmediğini, bunun bir sır olmadığını söyleyen Yıldırım şöyle konuştu:

“Bu konuda her düzeyde rahatsızlığımızı ifade ettik ancak onlar bize, 'Bunun bir seçim olmadığını, mecburiyet olduğunu ve bu operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkilerin uzun süreli devam ettirilmeyeceğini, taktiksel bir iş birliği olduğunu' ifade ettiler ve bize gereken güvenceleri verdiler. Verilen güvence ne? Burada kullanılacak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarının eline geçmemesi ve terör faaliyetlerinde güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı kullanılma ihtimalinin doğmaması. Bunu özellikle takip edeceklerini ifade ettiler.”

İncirlik krizi

 Türkiye ile Almanya arasında yaşanan İncirlik Üssü krizine de değinen Yıldırım, Almanya ile Türkiye'nin ilişkilerinin bozulmasının en son düşünülecek iş olduğunu, bundan Türkiye'nin de Almanya'nın da zarar göreceğini, bunun kimseye de fayda sağlamayacağını söyledi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

“Almanya ile anlaşamadığımız konular var. Bu konuların başında, Almanya FETÖ darbecilerine karşı gerekli duruşu göstermiyor. İltica taleplerine sıcak yaklaşıyorlar. FETÖ'cülerin darbe sonrası faaliyetlerine gerektiği şekilde müdahale etmiyorlar.

Ayrıca PKK terör örgütü yandaşlarının da oradaki faaliyetlerine daha müsamahakar davranıyorlar. Biz de bunu kabul etmiyoruz. 'Bu, iki müttefik, hem NATO'da hem de tarihsel olarak stratejik ortaklığı bulunan iki ülkenin ilişkilerine zarar veriyor, zedeliyor' diye bunu her platformda Cumhurbaşkanımız, bizler tekrarlıyoruz. Pazartesi Almanya Dışişleri Bakanı gelecek, bu konuları Dışişleri Bakanımızla enine boyuna görüşecekler. Hem bu İncirlik meselesi hem de bizim gündemimizdeki konular görüşülecek. Biz de kendisini kabul edeceğiz. Nihai hedefimiz ilişkilerin düzeltilmesidir.”