Ramîn Husên Penahî ölüm orucuna başladı

Doğu Kürdistanlı siyasi tutuklu Ramîn Husên Penahî, nakladildiği hapishanede dudaklarını dikerek ölüm orucuna başladığını duyurdu.

Ramîn Husên Penahî ölüm orucuna başladı

Doğu Kürdistanlı siyasi tutuklu Ramîn Husên Penahî,  nakladildiği hapishanede dudaklarını dikerek ölüm orucuna başladığını duyurdu.

İdam mahkumu Doğu Kürdistanlı siyasi tutuklu Ramîn Husên Penahî’nin kardeşi Emced Husên Penahî aracılığı ile dün gece ölüm orucuna başladığını duyurdu. Emced Husên Penahî,  bayramdan önce önce gizlice Sine cezaevinden Kerec kentindeki Recayî Şehr Cezaevi’ne nakledilen kardeşi Ramîn Husên Penahî’nin ağır işkence gördüğü için yaralandığı ve şuan bir hastanede tedavi gördüğünü aktardı.  

Kardeşi, Ramîn Husên Penahî’nin  yaralarının ağır olduğunu durumunun ağır olmaması halinde hiçbir siyasi tutuklunun hastaneye kaldırılmadığını hatırlattı. Ramîn Husên Penahî’nin Doğu Kürdistan’ın Sine kentindeki cezaevinden alınarak Tahran yakınlarındaki Kerec kentininin Recayî Şehr Cezaevi’ne nakladilmesine karşı çıktığı için ağır işkence ve kaba dayaktan geçirildiği öğrenildi.

Cezaevine nakledilirken ve daha sonra gördüğü ağır işkencelere rağmen Ramîn Husên Penahî’nin  ağzını dikerek ölüm orucuna başladığı, yeniden Sine cezaevine gönderilmeyene kadar eylemini sürdüreceği bildirildi.

Ramîn Husên Penahî bayramdan önce ailesi ve avukatlarından gizlice Sine Cezaevi’nden alınarak Tahran Eyaleti'ne bağlı Kerec kenti yakınındaki Recayî Şehr Cezaevi’ne nakledilmişti. Kürt tutuklunun bu şekilde nakledilmesi gizlice idam edileceği endişesi yaratmıştı.  

Ramîn Husên Penahî geçtiğimiz yaz aylarında Sine kırsalında İran Pasdaranları ile yaşanan bir çatışmada yaralı yakalanmış, çıkarıldığı mahkedeme ‘Allah’a karşı çıkmak, devleti yıkmak ve bir siyasi partiye üye olmak’ suçlamasıyla idama mahkum edilmişti.

Uluslararası ve Kürt kamuoyunun kampanyaları sonucunda İran devleti Ramîn Husên Penahî’nin idamını ertelemiş ancak idamını kaldırmamıştı.

Basnews