Referandum tarihi yaklaştıkça İran'ın açıklamaları sertleşiyor

Referandum tarihi yaklaştıkça İran'ın açıklamaları sertleşiyor

KRD NEWS - Kürdistan’da 25 Eylül’de yapılacak olan Kürdistan’ın Bağımsızlığı Referandumu yaklaştıkça, İran’dan hoşnutsuz sesler yükselmeye devam ediyor.

Kürdistan’ın Irak’tan ayrılarak bağımsızlığına en çok karşı çıkan ülke konumundaki İran’da, bütün resmi yetkililerin gündeminde Kürdistan Bağımsızlık Referandumu vardı.

KRD NEWS tarafından İran medyasında yapılan araştırmada tüm ajanslar ve basına demeç veren İran devleti resmi yetkililerinin gündemlerindeki ana madde Kürdistan’ın Bağımsızlığı Referandumu oldu. KRD NEWS tarafından yapılan medya taramasında, medyaya demeç veren İran devlet görevlileri ve onların demeçleri şu şekilde belirlendi:

Emir Abdullahiyan: “Irak’ın bütünlüğü, İran’ın şimdiki temel gündemidir”

Uluslararası toplumun Irak halkı ve devletini, bu ülkenin hakimiyeti ve toprak bütünlüğünü desteklemesi isteyen İran İslami Şura Meclisi başkanı uluslararası işler özel yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan Tahran'da BM genel sekreterinin Irak işleri özel temsilcisi Yan Kubish ile görüşmesinde gündeminde Kürdistan Bağımsızlık Referandumunu aldı.

 İran'ın  bütün  her açıdan Irak'a destek verdiğini ve gelecekte de bu desteklerinin artarak devam edeceğini açıklayan Emir Abdullahiyan, ''İran'ın, Irak halkının Sünnisiyle, Şiisiyle, Kürdüyle, Türkmeniyle hepsinin barış, istikrar ve güvenlik içinde yaşamalarından yana olduğunu' söyledi.

Emir Abdullahiyan, Irak'ın milli birliğini şimdiki şartlarda İran'ın öncelikli gördüğünü belirterek, Irak Kürdistan bölgesinin Irak'tan ayrılmasıyla ilgili referandum planının kabul edilemez olduğunu, bölgede ve Irak'ta  IŞİD sonrası tam bir istikrarın sağlanmasının önünde dış güçlerin engelleri ve müdahalelerinin  olmaması gerektiğini söyledi.

Velayeti: Irak’taki her türlü ayrılıkçılığa İran olarak direneceğiz

Dünya İslami Uyanış Forumu Genel Sekreteri Ali Ekber Velayeti, bugün Tahran'da bir grup Iraklı din adamı ve düşünür ile yaptığı görüşmede, İran'ın var gücüyle Irak'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu ve Irak'ın parçalanmasına karşı olduğunu ifade etti.

Velayeti ayrıca, Iraklı din adamlarının hangi grup tarafından olursa olsun Irak'ta her türlü iç ayrılıkçılık karşısında direneceklerini vurguladı.

Brucerdi: Irak’ın parçalanmasına kesin olarak karşıyız

İran İslami Şura meclisi Milli Güvenlik ve dış siyaset komisyonu başkanı Alaeddin Brucerdi, İran'ın kesinlikle Irak'ın parçalanmasına karşı olduğunu bildirdi.

İran İslami Şura meclisi Milli Güvenlik ve dış siyaset komisyonu başkanı Alaeddin Brucerdi, dün Portekiz meclisi İran-Portekiz dostluk grubu başkanı Fonseca Silva's ile görüşmesinde, Irak Kürdistan bölgesindeki mevcut sürecin devam etmesinin Ortadoğu’da daha derin krizlerin çıkmasına sebep olabileceğini söyledi.