Reuters: NATO'dan sonra Kabil Havalimanı'nı işletmek isteyen Türkiye ek asker yollayabilir

Uluslararası haber ajansı Reuters; Türkiye'nin, NATO askerlerinin 11 Eylül tarihinde Afganistan'dan çekilme sonrası Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı hem koruyup hem işletme önerisinde bulunduğunu duyurdu.

Reuters: NATO'dan sonra Kabil Havalimanı'nı işletmek isteyen Türkiye ek asker yollayabilir

Ajansa konuşan ABD'li yetkililer bu önerinin Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında 14 Haziran’da Brüksel’deki NATO zirvesi dolayısıya yapılacak görüşmede ele alınacağını söyledi.

Yetkililer, ABD tarafının bazı çekinceleri olduğunu ve Türkiye'nin “çok fazla koşul öne sürdüğünü” belirtse de öneriye olumlu yaklaştıklarını aktardı.

Akar ‘kalmaya niyetimiz’ var demişti

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün, "Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan’da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda kalabiliriz. Şartlarımızla ilgili cevabı bekliyoruz" demişti.

Reuters'a isim vermeden konuşan Türk yetkililer de, Ankara'nın bu öneriyi Mayıs ayında, ABD ile NATO müttefiklerinin 11 Eylül'de çekilme kararı aldığı NATO toplantısında paylaitığını anlattı. Bir yetkili, ABD ile Türkiye'nin bu görev için olası gereklilikleri görüştüğünü, Washington'ın bunlardan bazılarını ele almayı kabul ettiğini söyledi. Yetkili, "ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının ardından Türkiye, Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlamayı teklif etti. Bu çerçevede, NATO be ABD ile görüşmeler yapılıyor" dedi.

Türkiye'nin şu an Afganistan'da 500'den fazla askeri bulunuyor

Türkiye'nin şu an Afganistan'da, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme kapsamında 500'den fazla askeri bulunuyor. Reuters'a konuşan Türk yetkili, havalimanı misyonunun kabul edilmesi halinde bu sayının artırılmasının gerekeceğini ekledi.

Reuters'a konuşan ancak adı açıklanmayan ABD'li yetkililer ise teklifi olumlu karşıladıklarını ancak Ankara'nın bu görev için “çok fazla” Amerikan yardımı istediğini ve bazı koşullar dayattığını söyledi. ABD'li yetkililer, iki ülke arasındaki diğer anlaşmazlıklar nedeniyle ABD'de Türkiye'nin güvenilirliğine dair bazı endişeler de bulunduğunu ancak Washington'ın bu teklifin hayata geçirilmesinin bir yolunu bulacağını belirtti.

NATO ülkelerinin liderleri, önümüzdeki pazartesi Brüksel'de biraraya gelecek. Türkiye'nin Kabil önerisinin hem NATO Liderler Zirvesi'nde, hem de Erdoğan-Biden görüşmesinde gündeme geleceği belirtiliyor.

Biden-Erdoğan görümesinin de gündeminde

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, görüşmenin başlıkları arasında Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Afganistan ve insan hakları konularının olacağını söylemişti.