Reuters: Rusya, Ukrayna sınırına kan sevkiyatına başladı

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırması sonrası Batı ve Moskova arasındaki kriz tırmanıyor.

Reuters: Rusya, Ukrayna sınırına kan sevkiyatına başladı

Moskova'nın savaş durumunda "yaralıları tedavi etmek için Ukrayna sınırına kan sevkiyatı yapmaya başladığı" bildiriliyor.

Reuters'a konuşan 3 ABD'li yetkiliye göre, Rusya, bölgedeki askeri hazırlığını, tıbbi malzemelerin yanı sıra kan tedarikini kapsayacak şekilde genişletti.

Bu adımın Rusya'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı iddialarını güçlendirdiği belirtiliyor.

Avrupa Politika Analizi Merkezi (CEPA) araştırma enstitüsünden emekli ABD'li korgeneral Ben Hodges, Reuters'a "Bu, başka bir saldırı olacağını garanti etmez, ancak elinizde o olmadıkça başka bir saldırı gerçekleştirmezsiniz" dedi.

"RUSYA SINIR BOYUNCA YIĞINAĞINI ARTIRDI"

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın Belarus ve Kırım dahil Ukrayna sınırı boyunca yüz binlerce asker yığdığını ve bu yığınağı artırdığını kaydetti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile Rusya-Ukrayna krizi üzerine ortak basın toplantısı düzenleyen Austin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya girme konusunda nihai karar verdiğine inanmadığını ama artık bunu yapma kabiliyetine eriştiğini söyledi.

Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinin yanı sıra Kuzey Atlantik ve Akdeniz’de de askeri faaliyetlerini artırdığına işaret eden Austin, "Putin’in bu güçleri Ukrayna’ya karşı kullanmak için henüz nihai bir karar verdiğine inanmıyoruz ama açıkçası artık bunu yapma kabiliyetine erişmiş durumda" dedi.

Austin, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin, Moskova'nın batısında güçlü ve kararlı bir NATO istemediği anlamına geleceğini söyledi.

ABD'nin muharebe amacıyla Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini yineleyen Austin, ABD vatandaşlarının tahliye edilmesi konusunda asker gönderme seçeneğine ilişkin ise yorum yapmaktan kaçındı. /euronews