Reuters tarih verdi: Türkiye-Suriye ikinci görüşmesi çok yakında

Üst düzey bir Türkiyeli yetkili, Türkiye, Suriye ve Rusya dışişleri bakanlarının muhtemelen önümüzdeki hafta bir araya gelebileceklerini söyledi.

Reuters tarih verdi: Türkiye-Suriye ikinci görüşmesi çok yakında
Foto:AA

Reuters’e konuşan yetkili, görüşmenin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 18 Ocak'ta ABD'de, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yapacapı görüşmeden önce veya sonra olabileceğini söyledi.

Yetkili, "Tartışmalar devam ediyor, kesin bir tarih henüz belirlenmedi. Görüşmeyle ilgili herhangi bir sorun yok, sadece zamanlama üzerinde çalışıyorlar” dedi.

Olası toplantı, Suriye savaşının başladığı 2011'den bu yana Ankara ile Şam arasındaki üst düzey görüşmelere yenisini ekleyecek ve ilişkilerin daha da yumuşayacağının sinyalini vermiş olacak.

Moskova arabulucu oldu

NATO üyesi olan Türkiye, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a muhalefet eden silahlı grupları destekleyerek ve kuzeye asker göndererek çatışmada önemli bir rol oynadı. Suriye’nin müttefiki olan Moskova, Türkiye ile Suriye yönetiminin bir araya gelmesinde arabulucu oldu

Türkiye ve Suriye savunma bakanları, sınır güvenliği ve diğer konuları görüşmek üzere geçen ay Moskova'da bir araya gelmişlerdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da üçlü dışişleri bakanları toplantısının ardından Esad ile görüşebileceğini söylemişti.

El Vatan gazetesi yorum yapmadı

Suriye hükümeti yanlısı El Vatan gazetesi, üçlü toplantı için bir tarih belirlenmediğini yazmıştı. Moskova yönetimi de toplantı planları hakkında yorum yapmadı.

Yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan, milyonlarcasını yerinden eden Suriye'deki çatışmalar soğumuş olsa da ikinci on yılına giriyor.

ABD ise Beşar Esad'la bağlarını yeniden kuran ülkeleri desteklemiyor. ABD halen Suriye'de IŞİD ile mücadelede Kürtlerin liderliğindeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ortaklık ediyor.

Üst düzey Türkiyeli yetkili, dışişleri bakanları görüşmesinin, görüşmeleri güvenlik meslelerinden siyasi meselelere kaydıracağını ve Erdoğan ile Esad görüşmesine zemin hazırlayacağını söyledi.

İkinci bir üst düzey Türkiyeli yetkili de Reuters'a, Ankara'nın Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü ve DSG’ye karşı Şam ile işbirliği istediğini söyledi.