'Rezan Cavid, PKK içi tasfiye hesaplarına kurban edilmiş olabilir'

İran Kürdistan Demokrat Partisi (İ – PDK) eski devrimci ve yöneticilerinden Babeşex Nasıri yaptığı açıklamada, Doğu Kürdistanlı bir yöneticinin Kürdistan İşçi Partisi (PKK) tarafından Rojava Kürdistanı’na gönderilmesinin ve burada hayatını kaybetmesinin şüphe uyandırdığını belirtti.

'Rezan Cavid, PKK içi tasfiye hesaplarına kurban edilmiş olabilir'

PKK bir kaç gün önce yaptığı açıklamada, Rezan Cavid’in Kamışlo kentinde hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Fakat Cavid PKK’ye yönelik geçmişte ağır eleştiriler yaptığı için 2019 yılında PKK kendisini Newroz TV’ye çıkararak diğer Kürt partilerine saldırmasını talep etmişti.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Babeşex Nasıri şunları söyledi: “Rezan Cavid Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinden. Kaç yıldır PKK’den ayrılmıştı. Daha sonra PKK o ve ayrılan bir kaç kişiyi daha televizyona çıkararak röportaj yaptılar. Özellikle Rezan Cavid’i konuşturarak diğer Doğu Kürdistanlı partileri suçlamasına ve hepsini ihanetçi olarak değerlendirmesini sağladılar.”

Nasıri açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Daha sonra sesi soluğu kesildi ve akibeti bilinmiyordu. Şimdi de hayatını kaybettiği duyuruldu ama bu haber içinde çok çelişki barındırıyor. Cavid Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’nin (PJAK) üst düzey yöneticisiydi. O zaman şu soru sorulmalı; Kamışlo’da ne işi vardı? Türk MİT’i nedden onu hedef aldı? Ya da acaba bu eylem MİT ile İran İtlahatı’nın ortak işi mi? Yoksa PKK’nin kendi iç tasfiyesimiydi?”

Babeşex Nasıri açıklamasının sonunda şu hususlara dikkat çekti: “Bu türden tasfiye olayları geçmişte PKK içerisinde çok fazla yaşandı. Bunu PKK’nin kendi yöneticileri de açık bir şekilde izah ediyorlar. Geçmişte PKK’den ayrılarak Kominist Parti’ye geçenleri daha sonra alarak hepsini kurşuna dizmişler. Rezan Cavid’in yaşadığınının da benzer bir durum olma ihtimali yüksek. Çünkü Cavid uzun bir süredir PKK’ye karşı kuşku besliyordu.”